Radboudumc breidt samenwerking over de grens verder uit
Van onze redactie
14 juni 2016
In het bijzijn van Ingrid Fischbach, de Duitse staatssecretaris van zorg, hebben het Radboudumc en het Katholische Karl-Leisner Klinikum gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De samenwerking leidt voor patiënten in het grensgebied Rhein-Waal tot meer keuzemogelijkheden.
In het bijzijn van Ingrid Fischbach, de Duitse staatssecretaris van zorg, hebben het Radboudumc en het Katholische Karl-Leisner Klinikum gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De samenwerking leidt voor patiënten in het grensgebied Rhein-Waal tot meer keuzemogelijkheden.
Centrum voor complexe en hoogwaardige zorg
Door de geografische ligging van het Radboudumc, is het ziekenhuis voor patiënten in het grensgebied Rhein-Waal het aangewezen centrum voor complexe en hoogwaardige zorg. Nu zijn Duitse patiënten uit deze regio voor academische zorg aangewezen op ziekenhuizen in Keulen of Duisburg. Het Radboudumc sloot eerder al samenwerkingsovereenkomsten met de Duitse zorgverzekeraar AOK en de Duitse ziekenhuisgroep Pro Homine uit Emmerich/Wesel.
Samenwerken op het gebied van Parkinson en beroerte
Beide partijen zijn van mening dat samenwerken niet ophoudt bij de grens. Door de samenwerking over de grens aan te gaan, wordt het mogelijk patiënten dichterbij huis kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden. Wilfried Jacobs, voorzitter Raad van Toezicht van het Katholische Karl-Leisner Klinikum: ‘De best mogelijke zorg voor patiënten mag niet van landsgrenzen afhankelijk zijn’. De ziekenhuizen zullen in eerste instantie gaan samenwerken op het gebied van Parkinson en beroerte. Het Katholische Karl-Leisner Klinikum wil de werkwijze van ParkinsonNet mogelijk implementeren. Daarnaast zullen Duitse patiënten voor een PET-CT scan worden doorverwezen naar het Radboudumc. Ook gaat Dietmar Ulrich, hoogleraar Plastische Chirurgie Radboudumc, borstreconstructies in Duitsland uitvoeren bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.
Krachtige zorgregio
Leon van Halder, voorzitter Raad van Bestuur van het Radboudumc: ‘Samenwerken in duurzame netwerken is essentieel, ook met zorgaanbieders in het grensgebied. Dit stelt ons in staat om samen een krachtige zorgregio te ontwikkelen, waar de kwaliteit van zorg voor onze patiënten stevig is geborgd. Van belang is een netwerk te creëren waarin professionals elkaar op inhoud vinden en energie krijgen van wat ze aan elkaar toevoegen. Ons uitgangspunt is: samenwerking als het in het belang van de patiënt is! Zorg in de buurt als het kan en wat verder weg als het medisch gezien moet’.
Opleiding
De samenwerking maakt het tevens mogelijk opleidingsfaciliteiten uit te wisselen. Voor het Duitse ziekenhuis is het lastig om jonge artsen naar Kleve te halen. Om die reden wordt de mogelijkheid onderzocht om een deel van de opleiding in het Radboudumc te organiseren. Andersom biedt de samenwerking de mogelijkheid om artsen in opleiding een opleidingsplek in het Katholische Karl-Leisner Klinikum aan te bieden.
Dit bericht delen: