Meer aandacht voor afvalscheiding tijdens 100e Vierdaagse
Van onze redactie
14 juli 2016
De Vierdaagse week, een week vol feesten, wandelaars, drukte, gezelligheid en ook een week vol met afval. Ook dit jaar is afvalscheiding tijdens de Vierdaagse een belangrijk onderwerp.
Gescheiden feestafval kunnen we, net als uw huishoudelijk afval, goed gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Ook dit jaar vinden bezoekers tijdens de Vierdaagse in het centrum 10 afvaleilanden waar ze hun afval kunnen scheiden. Daarnaast staan er in het hele centrum honderden oranje containers voor plastic+. Gooi bijvoorbeeld plastic bekers in één van deze containers, want ook feestafval is grondstof. Wie weet drinken bezoekers volgend jaar wel weer uit dezelfde beker.
Iedereen kan ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende containers om uw afval weg te gooien.
Een grote klus
Oranje (voor plastic+: plastic, blik en pak) en roze containers (voor restafval) zijn zichtbaar tijdens de Vierdaagse feesten- en marsen. Minder zichtbaar zijn de vele Dar-medewerkers die elke dag vanaf 06.00 uur aan de slag gaan om het afval van de feesten op te ruimen, zodat de binnenstad om 10.00 uur schoon is voor een nieuwe dag. Een grote klus die Dar-medewerkers ieder jaar weer samen met bezoekers en wandelaars met plezier klaren. Ze zorgen niet alleen dat de stad er elke dag weer fris uitziet voor lopers en bezoekers. Ze zorgen ook dat al het afval dat deze week geproduceerd wordt, op een goede manier wordt verwerkt.
Afvaleilanden
Afgelopen jaren stonden er al 10 afvaleilanden verspreid door het centrum van Nijmegen. Ook dit jaar zetten we de afvaleilanden weer in. Door opvallende pijlen vallen de afvaleilanden meer op, waardoor afvalscheiding extra gestimuleerd wordt. Met de afvaleilanden kunnen restafval en plastic+ gescheiden worden ingezameld. Naast de afvaleilanden staan overal in het centrum ook losse oranje containers voor plastic+ en roze containers voor restafval. Bij plastic+ mag plastic verpakkingsafval, blik en pak, zoals inwoners uit de regio Nijmegen het thuis ook scheiden.
Meer duurzame initiatieven met afval
Bezoekers komen dit jaar niet alleen afvaleilanden tegen. De organisatie van de Vierdaagsefeesten en Dar hebben ook andere duurzame initiatieven met afval ingebouwd in het programma zoals zwerfafvalspellen met Wijkhelden Wendy en Wouter tijdens de Kidsloop en op het Kidsplein (Kelfkensbos), een afvalscheidingspel (Party into the Future), 3D-printen met plastic soep.
Meer informatie over de Vierdaagse en afval is te vinden op
www.dar.nl/vierdaagse.
Dit bericht delen: