Bulgaarse puppy's vrijgegeven: wederom geen hondsdolheid

Van onze redactie
17 januari 2014
De Bulgaarse puppy’s die door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit) op diverse locaties in Nijmegen begin november 2013 in beslag genomen werden zijn weer vrijgeven.

In een gezamenlijke actie met de politie Oost-Gelderland werden vorig jaar 8 puppy’s en 2 privé-honden op verdenking van hondsdolheid (rabiës) in beslag genomen. Deze laatste twee bleken niet ingeënt te zijn tegen rabiës. De honden werden op twee adressen van twee verschillende particulieren meegenomen.

Geen hondsdolheid

Bij geen van de honden is rabiës aangetroffen en alle honden zijn inmiddels vrijgegeven.
De twee volwassen honden zijn op 15 november al teruggegeven aan de eigenaar.
Alle honden werden naar een opvangadres gebracht waar ze in quarantaine werden gehouden. Omdat één pup agressief gedrag vertoonde is deze op 10 november ge-euthaniseerd omdat dit gedrag een symptoom van rabiës zou kunnen zijn. Na onderzoek van de hersenen, waarin rabiës aangetoond kan worden, bleek ook hieruit dat de pup niet besmet was.

Onkosten voor eigenaren

De eigenaren van de puppy’s krijgen een fikse rekening: grofweg zo’n 10.000 euro in totaal. Alle gemaakt onkosten komen voor hun rekening en voordat dit bedrag voldaan is worden de puppy’s niet teruggeven. Mochten de eigenaren dit bedrag niet in 1 keer kunnen voldoen dan kunnen ze afstand van de dieren doen en worden de puppy’s door de afdeling Inbewaring genomen Goederen (IBG) herplaatst. De kosten moeten dan alsnog betaald worden maar dan is er voor de eigenaren een mogelijkheid tot een afbetalingsregeling. Inmiddels heeft 1 eigenaar drie puppy's al opgehaald.

De dierenarts heeft verklaard dat de circa 5 maanden oude puppy’s niet gevaccineerd waren of op een te jonge leeftijd zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid.

Eerdere berichtgeving:

06-12-2013:
http://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/311/Bulgaarse-puppys-geen-hondsdolheid.html  

14-11-2013:
http://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/192/Bulgaarse-honden-in-beslag-genomen.html


Dit bericht delen:

Advertenties