Samen schulden vroegtijdig te lijf
Van onze redactie
19 september 2016
De gemeente Nijmegen wil mensen met betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk kunnen helpen. De gemeente heeft met energiebedrijf NUON, drinkwaterbedrijf Vitens, zorgverzekeraars CZ en VGZ en de woningcorporaties Talis, Portaal, Mooiland, De Gemeenschap, WoonGenoot en Standvast afspraken gemaakt om vroeg signalering van betalingsproblemen mogelijk te maken.
Vandaag tekenen deze partijen hiervoor een convenant, in aanwezigheid van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 1 oktober 2016 gaat de pilot Vroegsignalering van start in vijf Nijmeegse wijken: centrum, midden, Lindenholt, Hatert en Noord). De pilot loopt een jaar.
Voor de pilot zullen de partijen maandelijks gegevens van hun Nijmeegse klanten met een betalingsachterstand van maximaal 100 dagen aan de Vindplaats van Schulden van Bureau Kredietregistratie (BKR) doorgeven. Het BKR verstrekt aan de gemeente een lijst met mensen die bij minimaal drie convenantpartners een betalingsachterstand hebben.
Actief op signalen af
De gemeente selecteert elke maand 50 inwoners van deze lijst. Medewerkers van Bureau Schuldhulpverlening benaderen deze inwoners en bieden ondersteuning aan als dat nodig is. Voor die ondersteuning wordt – in overleg met de betrokken inwoner - gebruikgemaakt van reguliere partners op het gebied van schuldhulpverlening, zoals het Interlokaal en FIBON.
Wethouder Turgay Tankir (Werk en Inkomen): ‘Steeds meer mensen hebben schulden die moeilijker zijn op te lossen. Vaak komt dat doordat mensen lang wachten met aan de bel trekken. Met de pilot Vroegsignalering kunnen we voorkomen dat de financiële situatie van mensen onnodig verslechtert.'
Staatssecretaris Jetta Klijnsma: ‘Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook bij schulden. Door problemen vroeg te signaleren en in actie te komen, kun je veel persoonlijk leed en hoge maatschappelijke kosten voorkomen.'
Aanvalsplan Armoede en schulden
De pilot Vroegsignalering is een van de maatregelen uit het Aanvalsplan Armoede en schulden. In dit aanvalsplan staan tien ontwikkellijnen, waaronder een preventieve aanpak om schulden te voorkomen of verminderen, maatregelen die schuldhulpverlening effectiever maken, het niet-gebruik van voorzieningen tegengaan en het verbeteren van samenwerking en kennisdeling in de keten van schuldhulpverlening.
Dit bericht delen: