Snelle behandeling van patiënt met hoofd-hals tumor in Radboudumc

Van onze redactie
22 september 2016
Patiënten die worden getroffen door een tumor in het hoofd-hals gebied, moeten snel geholpen worden. Deze tumoren groeien snel en bevinden zich in een gebied met belangrijke zintuigen en functies als spraak en slikken.
Om deze functies te behouden, is het van belang dat de tumor snel gediagnosticeerd en behandeld wordt. De norm is dat 80% van de patiënten binnen 30 dagen behandeld wordt. Door de samenwerking en logistiek van het hoofd-hals kanker team in het Radboudumc, wordt deze norm nu ruimschoots gehaald.

Multidisciplinair

Nieuwe patiënten kunnen elke week op dinsdag terecht op de multidisciplinaire poli. Vervolgens vindt diagnostiek plaats. Dankzij inzet van en goede afspraken met onder meer de afdelingen Radiologie en Pathologie kan dit onderzoek binnen twee dagen plaatsvinden. De endoscopische beoordeling van de tumor en het nemen van een stukje weefsel ten behoeve van onderzoek gebeurt in de meeste ziekenhuizen onder algehele narcose, maar het Radboudumc heeft dankzij flexibele digitale scopen de mogelijkheid dit onder lokale verdoving te doen. Hiermee wordt tijdwinst geboekt. Op donderdag worden de resultaten van het onderzoek door een multidisciplinair team van specialisten met onder meer hoofd-halschirurgen, medisch oncologen, radiotherapeuten en paramedici besproken, waarna de patiënt wordt geïnformeerd. De meeste patiënten weten zo binnen enkele dagen waar ze aan toe zijn.

Betere overlevingskans

Volgens KNO-arts Robert Takes kunnen patiënten nog sneller geholpen worden als zij eerder naar een gespecialiseerd centrum voor hoofd-halsoncologie worden verwezen. Patiënten worden nu door hun huisarts doorverwezen naar een perifeer ziekenhuis, waar diverse onderzoeken worden gedaan. Takes is van mening dat wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van een hoofd-hals tumor, de patiënt direct moet worden doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum met de hierboven beschreven mogelijkheden van snel diagnostiek. Takes: ‘Om die reden zijn we bezig de zorg in de regio op deze manier in te richten met het idee dat een snellere verwijzing zal leiden tot snellere start van de behandeling met een betere overlevingskans en kwaliteit van leven’. Dit project maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen het Radboudumc en zorgverzekeraar VGZ om de zorg beter en betaalbaarder te maken.

Make Sense

Het project sluit aan bij de Make Sense campagne die deze week wordt gevoerd. Dit is een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofdhalskanker en heeft als doel er voor te zorgen dat de symptomen van hoofd-halskanker beter worden herkend, zodat patiënten eerder een arts consulteren en worden gediagnosticeerd en doorverwezen.
 

Dit bericht delen:

Advertenties