Nacht van de Ommetjes in het Waterkwartier
Kyra van Hulzen
2 oktober 2016
Deze nacht begon, hoe toepasselijk, met een onweersbui óp het water. Zo'n 45 belangstellenden waren om 20.00 uur naar het Schipperscentrum KSCC in de Waalhaven gekomen voor de start van de wandeling.
Het Schipperscentrum is gehuisvest in een Duits raderschip uit 1925 en een goed bezocht ‘wijkcentrum’ voor schippers, zo vertelde beheerder Ria Lentjes. Omwonenden kennen het centrum ook van het carillon, dat op muzikale wijze onder meer de jaarlijks terugkerende festiviteiten als Sinterklaas en Kerstmis illustreert.
Het was droog toen we buitenkwamen en linksaf de Waalbandijk opliepen voor een blik op wooncomplex De Waalhaeve dat, als je goed kijkt, de vorm heeft van een schip. De boeg is de kop van de Weurtseweg/Lijnbaanstraat. Hier runde Jan de Vos vroeger zijn kapperszaak en had meelhandel Van Lith zijn graan en meel in een karakteristieke, torenhoge graansilo opgeslagen.
Bep, van theaterduo Bep en To, loodste het hele gezelschap vervolgens veilig de Weurtseweg over. Als een echte klaar-over hield zij met lichtgevende toeters en bellen het verkeer tegen. De verdwenen hofjes van Boterfabriek Batava, waarvan alleen de moestuinen nog in gebruik zijn, waren onze volgende bestemming, gevolgd door het Kraayenhoffpark met de exotische boom - een seguoiadendron giganteum - die al bijna 100 jaar de wacht houdt over deze kleurrijke wijk van Nijmegen. Bij Hidde Blom gingen we daarna op de thee. Het bedrijfje van Hidde, Het Theezaakje, is slechts tijdelijk gehuisvest in het gebouw van de Technische Unie, maar de Waterkwartierders willen hem niet meer kwijt.
Verder de nacht in, naar het epicentrum van de wijk, Biezen-Waterstraat, vroeger een kluwen van winkels en scholen. En ook de plek waar in de jaren vijftig en zestig drie bakkers op een steenworp van elkaar goede zaken deden. Men at toen nog gewoon brood (heel gezond!) en de gezinnen waren groot, was de verklaring van bakker in ruste Gerard Eickmans. Hij vertelde tevens over de voorloper van de Gamma op Biezenstraat 138 en distilleerderij Onstenk, een begrip in de wijk.
De wandeling eindigde op één van de favoriete plekken van de gids: een grote wandschildering met tekst op de muur van wooncomplex Fortuna. Hier stond tot begin jaren negentig de Theresia kerk. ‘Maak van je leven een schilderij waar je warm van wordt’ staat er, een boodschap en wens die in het Waterkwartier duidelijk niet aan dovemansoren is gezegd.
Verslag: Kyra van Hulzen
Dit bericht delen: