Radboudumc gaat verder met voedingsconcept FoodforCare

Van onze redactie
18 november 2016
Eten in het Radboudumc is er het afgelopen jaar sterk op vooruit gegaan, zo blijkt uit de evaluatie van het nieuwe voedingsconcept FoodforCare. Zowel patiënten als medewerkers vinden dat de smaak, presentatie en het aantal eetmomenten verbeterd zijn.
Op basis van deze positieve bevindingen heeft de Raad van Bestuur van het Radboudumc besloten door te gaan met FoodforCare voor het hele UMC. FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten, het Radboudumc en Maison van den Boer.
 
Patiënten zijn het afgelopen jaar meerdere keren gevraagd naar hun ervaringen en beoordelen het voedingsconcept zeer positief. Patiënten zijn onder meer enthousiast over het meerdere keren per dag eten (8,6), de mogelijkheid samen te kunnen eten met bezoek (8,3) en de wijze waarop voedingsassistenten het eten aanbieden (9,1). Medewerkers zien als grootste winstpunt dat het voedingsconcept beter aansluit bij de wensen van patiënten, dat de kwaliteit en smaak van het eten verbeterd is en dat er meer aandacht voor patiënten is. Er wordt positief gesproken over het eten in het Radboudumc.
 
Ondervoeding    
             
Uit onderzoek blijkt dat bij ziekenhuisopname 25% tot 40% van de patiënten ondervoed is. Dit brengt een groter risico op complicaties met zich mee zoals langere ligduur, meer antibioticagebruik, langzamere (wond)genezing, grotere kans op doorligplekken en hogere mortaliteit. Het is daarom erg belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten.
                                                                                      
Het assortiment kan worden toegesneden op de  eisen en wensen per specifieke patiëntengroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oncologiepatiënt die in de meeste gevallen slecht eet en misselijk is van de chemokuur.  Voor deze patiëntengroep worden gerechten die geur- en smaakarm zijn en een hoge eiwit- en  energiewaarden aangeboden. Voor de cardiologiepatiënt worden juist natrium- en caloriearme gerechten, die goed op smaak zijn gebracht met natuurlijke geur- en kruidenmelanges geserveerd. Daarnaast wordt rekening gehouden met verschillende leeftijdsgroepen. Zo geven ouderen vaak de voorkeur aan ‘Hollandse pot’. Jongeren geven daarentegen hun voorkeur aan gerechten vanuit verschillende (internationale) keukens. De formule is ook aangepast op voeding bij diabetes, aangepaste consistentie, geloofsovertuigingen, persoonlijke keuzes (zoals vegetarisch of veganistisch) en voedselallergieën.
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties