Fort Knodsenburg open voor publiek

Van onze redactie
21 november 2016
Fort Knodsenburg viert op 26 november zijn heropening. De oplevering van de omvangrijke reconstructie van dit 16e-eeuwse fort is het laatste onderdeel in de realisatie van het project Ruimte voor de Waal.
Het fort op het nieuwe eiland in de Waal is vrij toegankelijk en ligt aan een wandelpad. Bij de opening zijn acteurs (re-enactors) en leden van de carnavalsvereniging Knotsenburg, die haar naam ontleent  aan het fort. Vanaf 15.00 uur zijn er rondleidingen voor publiek.

Fort Knodsenburg lag sinds eind 18e eeuw verborgen in het Lentse landschap. Op luchtfoto’s en kaarten verraadden sloten door hun stervormige ligging dat hier ooit een fort lag. Door het project, Ruimte voor de Waal, kregen archeologen de kans om het fort opnieuw te ontdekken. De noordzijde van het oude fort, waar ook de ingang lag, is nu gereconstrueerd en de contouren van het hele fort zijn zichtbaar gemaakt, deels met gevonden materiaal. Tijdens de opgraving zijn delen van de ophaalbrug teruggevonden. Er staan nu vier houten palen in de Spiegelwaal op de plek waar de ophaalbrug lag. In het verlengde van deze ophaalbrug lag de toegangspoort van het fort. De fundamenten van deze poort zijn gevonden en zijn nu zichtbaar gemaakt. Op het fort staat ook een kanon uit 1785 dat in 1990 uit de Waal is opgehaald. Dit kanon stond tot nu toe op de Waalkade.

Nijmegen bestoken

Fort Knodsenburg is gebouwd in 1585 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Nadat de protestante magistraten in 1585 door de bewoners uit de stad waren verdreven, had Nijmegen zich trouw verklaard aan de katholieke Spaanse koning. Als reactie bouwden Staatse troepen een fort om van hieruit Nijmegen te kunnen bestoken. In de herfst van 1585 verrees het fort als een vierkante schans met op de hoeken vier bastions, omgeven door een gracht en een aarden wal. Al snel veroverden de Spanjaarden vanuit Nijmegen het fort op deze strategische plek. Het fort is vele malen her- en veroverd. De naam Knodsenburg is een herinnering aan de katholieken die twintig jaar eerder in 1566, het jaar van de beeldenstorm, met knotsen ook al eens protestantse magistraten uit Nijmegen hadden verjaagd. Tegenwoordig heet Nijmegen tijdens het carnaval , een katholiek feest, weer Knotsenburg, maar dan met een ‘t’ in plaats van een ‘d’.

Ruimte voor de Waal

Het project Ruimte voor de Waal Nijmegen is een van de omvangrijkste en meest in het oog springende projecten die gerealiseerd zijn in het kader van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Door de maatregel is de kans op overstroming voor Nijmegen en het gebied stroomopwaarts nu en in de nabije toekomst veel kleiner geworden.

Samen met de bewoners en deskundigen is tegelijk gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. In een werkgroep met bewoners en historici is zorgvuldig gekeken hoe historische overblijfselen zoals de oude veerstoep, de bunkers uit de Tweede wereldoorlog, de wegversperringen en andere beeldbepalende objecten een plek konden krijgen in het veranderende landschap.
 
Verleden verbeeld

Rondom de vestingstad Nijmegen is een aantal belangrijke forten gesitueerd. Aan de noordzijde van de Waal liggen de forten Boven-Lent (ook wel bekend als het wijnfort) en Beneden-Lent en aan de zuidzijde ligt onder andere het fort Kraaijenhoff. Nijmegen werkt aan het meer zichtbaar maken van deze forten en de andere nog aanwezige verdedigingswerken van de stad. Nijmegen vindt het belangrijk om de geschiedenis van de stad aan bewoners en bezoekers te laten zien. Het thema `Nijmegen verdedigingsstad` loopt als een rode draad door de Nijmeegse geschiedenis. Dat Nijmegen strategisch een belangrijke stad was laat ook de geschiedenis van fort Knodsenburg zien.
 
Locatie fort Knodsenburg: noordelijke kant van het eiland Veur Lent, vlak naast de brug de Lentloper.
Voor publiek:
14.00 welkom bij de opening
15.00 rondleidingen voor publiek en re-enactors
16.00 theatervoorstelling in café De Zon:  Hier gaat de Zon nooit onder (theater de Plaats). Aanmelden (er is beperkt plek): nijmegenomarmtdewaal@nijmegen.nl ovv voorstelling De Zon 16.00 uur.

De voorstelling ‘Hier gaat de Zon nooit onder’ maakte in september onderdeel uit van Prateur  Oud Nieuw Via Versa: Een café. Twee mannen. Zij vertellen het verhaal van het café waar het ooit een komen en gaan was van handelsvolk, van paarden en wagens. Mensen onderweg van de stadsmarkt naar het dorp. Nu een vergeten plek gelegen op een eiland of juist een plek om nooit te vergeten?
 

Dit bericht delen:

Advertenties