Er zullen 250 fte verdwijnen, op een totaal van 1205 fte. 1 fte is één volle baan van 38 uur.
Met name het management en ondersteuning zal in omvang fors krimpen.
IrisZorg zegt zich tot het uiterste in te gaan spannen om de gevolgen voor medewerkers te beperken. Door te sturen op natuurlijk verloop, het niet verlengen van tijdelijke contracten en medewerkers te begeleiden van werk naar werk, binnen of buiten de organisatie. Mocht de situatie zich voordoen dat deze inspanningen niet tot de noodzakelijke krimp leiden, dan sluit IrisZorg gedwongen ontslagen niet uit en vindt er vooraf overleg plaats met de vakbonden. Vooralsnog worden er geen voorzieningen of activiteiten afgestoten, maar dit kan in de toekomst niet worden uitgesloten. Het behoud van de kwaliteit van de zorg met minder middelen en personeel is een zorgpunt. IrisZorg zal er alles aan doen om de zorgverlening aan cliënten op hetzelfde kwalitatieve niveau te blijven bieden.
De Ondernemings Raad maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen die deze plannen hebben voor de medewerkers van IrisZorg.“ De arbeidsmarkt zit op dit moment echter behoorlijk op slot en IrisZorg is niet de enige organisatie in de zorg die een krimp inzet. Dáár zit in eerste aanzet onze zorg dan ook. Met het huidige Doorlopend Sociaal Plan zijn gedwongen ontslagen niet mogelijk. De OR wil dat er gedegen, zorgvuldig en conform de geldende afspraken met mensen omgegaan wordt.”
Iriszorg is een van de grootste organisatie in de maatschappelijke opvang en verslavingszorg in deze regio. Er werken zo’n 1500 mensen bij Iriszorg op 60 locaties in Gelderland, waarvan 13 in Nijmegen.