Van begin tot eind worden bezoekers van het muZIEum ondergedompeld in de wereld van blinden en slechtzienden. Een wereld die voor veel mensen lastig is voor te stellen. Gisteren lanceerde het muZIEum samen met de Taalunie een nieuwe totaalbeleving.
De term totaalbeleving is zeer toepasselijk vanwege de innovatieve toevoegingen aan het bestaande muZIEum-concept. Zo starten bezoekers straks met de audioshow genaamd Blikopener. Aansluitend gaan bezoekers op pad in de donkerbeleving of op
Expeditie ribbelroute. Daarna is er de quiz ‘Krijg jij het inZICHT’, waarbij bezoekers zelf aan de slag gaan met hedendaagse technologieën die zijn ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Zo ervaren bezoekers uit de eerste hand de mogelijkheden als je niet of weinig ziet.
Audioshow
Zintuigen op scherp Meteen bij binnenkomst betreden bezoekers de wereld van blinden en slechtzienden. Geblinddoekt luisteren zij via een hoofdtelefoon naar een ‘audioshow’, een opname in 3D-geluid. DST – het experience bureau tekende voor het script en neemt de bezoekers mee in een realistische film zonder beelden; zo wordt het meteen duidelijk dat de overige zintuigen ook veel over de wereld om ons heen zeggen. Bezoekers ervaren waar het muZIEum voor staat en wat andere zintuigen betekenen als je geen zicht hebt. Cabaretier Vincent Bijlo is een van de acteurs in de geluidsfilm en grapt over zijn eigen ervaringen. Na de Blikopener leidt een gids de bezoekers rond in totale duisternis waar je blindheid ervaart of toont hij tijdens Expeditie Ribbelroute in het stadscentrum van Nijmegen de wereld van slechtzienden door middel van virtual reality.
Hedendaagse taal- en spraaktechnologie
De techniek biedt mogelijkheden Vervolgens ontdekken bezoekers in de foyer meer over de mogelijkheden door hedendaagse taal- en spraaktechnologie. Hoe lees je de krant als je slechtziend bent? Hoe speel je een game als je blind bent en hoe doe je de administratie op kantoor wanneer je niet of weinig ziet? Door de interactieve quiz ‘Krijg jij het inZICHT?’ ontdekken bezoekers dit zelf, wat helemaal aansluit bij de belevingen en doelstelling van het muZIEum. Nadat bezoekers de stellingen hebben beantwoord, gaan ze zelf aan de slag met hedendaagse taal- en spraaktechnologie en ondervinden zij hoe deze van belang zijn als je niet of weinig ziet.
Totaalbeleving
De nieuwe totaalbeleving van het muZIEum vertelt een helder verhaal. Met deze uitbreiding krijgt de moderne technologie een plek. Spelletjes doen met weinig zicht of zelf een tekst in braille typen, dat kan allemaal nog steeds. Maar deze onderdelen over de zintuigen vormen nu een kleiner deel van het geheel. Directeur Heleen Vermeulen: ‘We bieden door deze vernieuwingen een bijzondere, leerzame en veelzijdige ervaring aan. En we laten meteen de toenemende zelfredzaamheid van blinden en slechtzienden zien. Het muZIEum hoopt dat deze eye-opener daarnaast een impuls geeft aan de arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden, want dat is waar het muZIEum ook voor staat!’
Naar aanleiding van de samenwerking met de NOTaS groep en Taalunie wordt ook het startsein gegeven voor alle partners in de wereld van blind- en slechtziendheid om zich aan te sluiten bij dit platform om hun innovatieve technologieën te tonen aan iedereen alle bezoekers van het muZIEum.