Fusie Taborhuis voor psychologische zorg kankerpatiënten

Van onze redactie
24 januari 2014
Het Taborhuis, gelegen op Dekkerswald in Groesbeek. biedt sinds 1990 psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Jaarlijks kloppen ongeveer 400 mensen uit de regio aan voor zorg bij vestigingen in Arnhem en Nijmegen.

Om de psychologische zorg voor mensen met kanker overeind te houden heeft het Taborhuis krachten gebundeld met het Helen Dowling Instituut (HDI). Het HDI is de grootste professionele aanbieder van psycho-oncologische zorg in Nederland. Het HDI combineert patiëntenzorg met scholing van professionals en wetenschappelijk onderzoek. Vanaf januari 2014 gaat het Taborhuis verder onder de nieuwe naam Helen Dowling Instituut.

Ieder jaar krijgen ongeveer 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Naast dat de ziekte lichamelijke schade aanricht, kan de ziekte ook in sociaal en emotioneel opzicht schade aanrichten. Kankerpatiënten, en hun naasten, kunnen te maken krijgen met allerlei heftige gevoelens zoals angst, stress, depressie, moeheid, verdriet en eenzaamheid. Soms is de ziekte te zwaar om alleen te dragen.

Emotionele verwerking van kanker

Het HDI helpt mensen met kanker en hun naasten de ziekte emotioneel te verwerken. Want kanker heb je niet alleen. Iedereen kan bij ons terecht; wij helpen mensen die weer beter worden en al beter zijn, maar ook mensen die niet meer zullen genezen. Het HDI biedt de best mogelijke zorg aan in de vorm van individuele therapie, groepstherapie, relatie- en gezinstherapie maar ook internettherapie tegen vermoeidheid en angst. Kinderen kunnen bij ons terecht, maar ook gezinnen, partners en ouderen. Het HDI is geen inloophuis maar een centrum met psychologen en psychotherapeuten gespecialiseerd in kanker. Cliënten vertellen: “De gesprekken bij het HDI gaven mij houvast en een richtlijn om structuur in mijn leven te brengen” en “Ik ben me er bewuster van geworden hoe ik met emoties omga. Er is daardoor meer innerlijke rust gekomen”. Een cliënt vertelt over de nabestaandengroep: “ Ik voelde heel veel steun in de groep. Een half woord was vaak al genoeg”.

Warm hart

Het Helen Dowling Instituut kan haar goede werk voor mensen met kanker en hun naasten alleen verrichten met financiële steun van derden.  Extra steun via (sponsor)acties en donaties is daarom onmisbaar en ontzettend waardevol.


Dit bericht delen:

Advertenties