Topprioriteit
Gelukkig kunt u veel doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Door te zorgen voor goed hang- en sluitwerk en goede buitenverlichting maar ook door bij verdachte situaties direct 112 te bellen. Vindt er toch een inbraak plaats, dan doet de politie er alles aan om de dader op te sporen. Woninginbraken hebben topprioriteit!
Beproefde methodes
Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken zoals: deur of raam intrappen, cilinder afbreken, ‘hengelen’ via de brievenbus, ‘flipperen’, gaatjes boren en inklimmen. Veel van deze methoden zijn vaak vrij eenvoudig te voorkomen. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en goede buitenverlichting. Draai altijd uw deur op slot ook als u maar even weg bent en zelfs als u langere tijd boven bent. Op politie.nl en de site van Politie Keurmerk Veiligwonen vindt u meer tips.
Bel 112 bij verdachte situaties
De laatste tijd ziet de politie ook steeds vaker dat er een steen door een raam wordt gegooid. Vaak blijkt tijdens het buurtonderzoek dat buurtbewoners wel glasgerinkel hebben gehoord maar niet de link legden met een inbraak. Ook blijkt dat mensen niet weten dat bij verdachte situaties de politie mogen bellen. Door met elkaar extra alert te zijn en bij verdachte situaties direct 112 te bellen, wordt de kans woninginbrekers op heterdaad gepakt kunnen worden enorm vergroot.
Grote impact
De impact van een woninginbraak is groot. De aanpak hiervan heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken toeneemt. Daarom intensiveert de politie haar inspanningen op het gebied van woninginbraken door plaatselijk meer te surveilleert, preventieve acties te houden, bekende inbrekers extra in de gaten te houden en extra energie te steken in het opsporen van daders. Dit heet het ‘Donkere Dagen Offensief’.