Fifi Groenendijk wint 18e Burgemeester Dales Prijs

Van onze redactie
24 januari 2014
De Burgemeester Dales Prijs 2014 wordt uitgereikt aan Fifi Groenendijk. Zij krijgt de prijs voor haar belangeloze en vrijwillige inzet voor mensen die moeilijk of geen toegang hebben tot medische zorg.

De prijs wordt uitgereikt na de jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing die op vrijdag 31 januari door Thom de Graaf wordt uitgesproken in het Stadhuis van Nijmegen.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. Daarmee is het géén prijs die het etiket ‘homoprijs’ draagt. Dat blijkt uit de lijst van laureaten van de afgelopen jaren. De prijs is dan ook bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury.

Fifi Groenendijk

Fifi Groenendijk heeft een actief leven achter de rug als arts. In de praktijk van dokter Haakman-Borgers heeft zij lange tijd pionierswerk verricht op het gebied van zorg aan allochtonen in Nijmegen. Daarnaast is zij actief in vele en diverse organisaties als vrijwilliger. Sinds haar pensionering is zij niet meer verbonden aan een reguliere huisartsenpraktijk, maar als vrijwilliger blijft zij zich inzetten voor verschillen kwetsbare groepen in het Rijk van Nijmegen.

Zo is Fifi Groenendijk sinds 2008 actief bij het Internationaal Vrouwen Centrum als lid van het zorgteam. Ook organiseert zij een wekelijks spreekuur, waar naast ruimte voor medische vragen ook gesproken wordt over seksualiteit en opvoeding. Ook is Fifi Groenendijk al jaren actief voor Stichting Gast, een organisatie gericht op hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Fifi Groendijk geeft medische en psychosociale ondersteuning aan de cliënten van Gast. In 2010 zette Fifi Groenendijk Praktijk Buitenzorg op. Een project waar kwetsbare groepen mensen, zoals dak- en thuislozen, illegalen en prostituees, terecht kunnen voor huisartsenzorg. Verder participeert Fifi Groenendijk in diverse andere organisaties, veelal gericht op (medische) zorg voor kwetsbare groepen mensen in het Rijk van Nijmegen.

Jury

Wieneke Mulder, voorzitter van de jury van de Burgemeester Dales Prijs, geeft aan dat met Fifi Groenendijk weer een terechte winnaar voor de Burgemeester Dales Prijs is gevonden. “De enorme inzet voor diverse groepen mensen is erg bijzonder. Ondanks haar pensionering blijft Fifi Groenendijk zich onverminderd hard maken voor mensen die moeilijk of geen toegang hebben tot medische zorg.”

COC

“Als bestuur van COC Nijmegen zijn we erg blij met deze voordracht”, zegt Joris Blaauw, voorzitter van het COC in Nijmegen. “Fifi Groenendijk is een schoolvoorbeeld van de gedachte van de Burgemeester Dales Prijs. Zij zet zich belangeloos en vrijwillig in om te zorgen dat mensen in een achtergestelde positie de zorg krijgen waar ze recht op hebben.”

“Fifi Groenendijk verricht haar werkzaamheden in stilte en in bescheidenheid. Niet vaak staat zij in het middelpunt van de belangstelling. Het sterke emancipatoire en sociale karakter van haar werkzaamheden verdient het echter om gehoord en gezien te worden”, aldus Mulder.


Receptie


De prijs wordt uitgereikt op de avond dat de Burgemeester Dales Lezing wordt uitgesproken door mr. Thom de Graaf. In zijn lezing zal hij ingaan op de vraag wat de taak van overheid en wetgever is om het gelijkheidsbeginsel te realiseren en wat de samenleving zelf kan en moet doen. Daarbij komt ook de vermeende hiërarchie van grondrechten aan de orde en de vraag of de wetgever nog meer moet doen.

De Burgemeester Dales Lezing en Prijs vinden plaats in het stadhuis van Nijmegen op vrijdag 31 januari (ingang via de Burchtstraat). De avond begint om 20.30 uur, de zaal gaat om 20.00 uur open. Aansluitend aan de lezing biedt de gemeente Nijmegen een receptie aan om Fifi Groenendijk te feliciteren.


Dit bericht delen:

Advertenties