Eerste Nijmeegse Boekenboom staat in Horstacker

Van onze redactie
25 januari 2014
Wethouder Henk Beerten van Cultuur, Mobiliteit en Onderwijs heeft vanmiddag de eerste Nijmeegse Boekenboom officieel geopend. De Boekenboom staat op de parkeerplaats in het winkelcentrum in de Horstacker.

Het idee van de Boekenboom is ontstaan tijdens de bijeenkomsten van de denktank Lindenholt over kunst en cultuur in de wijk. Om het groene karakter van de Lindenholt te benadrukken heeft de denktank gekozen voor een Boekenboom en geen gewone openbare boekenkast. Drie gigantische boomstronken, waarin met behulp van kettingzagen de benodigde ruimte is uitgehold, bieden de gelegenheid om daarin boeken te plaatsen en ook weer uit te nemen. Het basisidee is het vrijblijvend ruilen van lectuur door de bewoners van Lindenholt; je kunt een boek krijgen als je er zelf een ander boek voor in de plaats zet. Het idee van een openbare boekenkast is niet nieuw. Op meer locaties in Nijmegen staan die er al. Slechts op twee andere plaatsen in Europa is gekozen voor een Boekenboom: Berlijn en Zwijndrecht. Een groep vrijwilligers verzorgen de dagelijkse controle op kwaliteit en aanbod.
De Boekenboom Horstacker staat niet op zichzelf. Het is de bedoeling dat op termijn op nog twee plaatsen in Lindenholt boekenbomen geplaatst gaan worden. Onderzocht wordt welke locaties daar het meest geschikt voor zijn.

Levende Boekenboom

Het is in de Lindenholt vooral ook de bedoeling om de locatie te gaan gebruiken als plaats voor ontmoeten en het organiseren van diverse activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij. Een levende Boekenboom dus die een sociale en culturele functie krijgt. Een ontmoetingsplek met een verrassende aanleiding om achter de voordeur vandaan te komen en elkaar als bewoners te ontmoeten. Dit gaat bereikt worden door één keer per maand een activiteit te organiseren. Het kan gaan over boeken, films of games maar ook over andere thema’s waarover die maand dan veel boeken in de Boekenboom te vinden zijn. De bewoners zullen hierbij betrokken worden en gevraagd of zij (eenmalig) een activiteit willen inbrengen en organiseren.


Dit bericht delen:

Advertenties