NEC pakt punt in Arnhem

Van onze redactie
26 januari 2014

NEC heeft de goede voetbalweek in de wedstrijd tegen Vitesse een prima vervolg gegeven. In Arnhem werd het uiteindelijk 1-1 na een boeiende wedstrijd, waar wellicht zelfs nog meer in had gezeten.

Trainer Anton Janssen had geen wijzigingen doorgevoerd in zijn basisteam en dus startten wederom dezelfde mensen als in de wedstrijden tegen ADO Den Haag en FC Utrecht. Bij Vitesse nam Dan Mori de plek in van de geschorste Guram Kashia.

Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en kwam in de eerste minuten een aantal keren gevaarlijk door via Ibarra, toch bleven echte kansen in die fase uit. Na een minuut of tien wist N.E.C. zich zelfs steeds vaker onder de Arnhemse druk uit te voetballen en kwamen er kleine kansjes voor Higdon (kopbal) en Hemlein (schotje). Twee keer kon doelman Velthuizen eenvoudig redden. Aan de andere kant kwam er gevaar via een kopbal van Mori, maar de bal werd gesmoord in de N.E.C.-verdediging.

In de 24e minuut was N.E.C. weer gevaarlijk. Jantscher ontsnapte op links en gaf mee op Conboy. Zijn voorzet belandde bij Hemlein, die voorlangs schoot. Aan de andere kant was het na een half uur wel raak. Dan Mori mocht uit een Arnhemse hoekschop vrij inkoppen en liet Kalle Johnsson kansloos in de verre hoek. Vijf minuten later leek N.E.C. alweer langszij te gaan komen toen Samuel Stefánik alleen opdook voor Piet Velthuizen, na goed werk van Hemlein. De Slowaak leek net te lang te twijfelen, waardoor zijn inzet via Kelvin Leerdam over de achterlijn verdween. De hoekschop die resteerde leverde gevaar op dankzij een kopbal van Michael Higdon, die net over het doel van Piet Velthuizen verdween. Waar Vitesse vervolgens nog gevaarlijk werd via Atsu, na een counter, was de grootste kans in het restant van de eerste helft voor N.E.C. Een voorzet van Rieks belandde voor de voeten van Michael Higdon, wiens inzet in de benedenhoek gepareerd werd door Velthuizen.

In het eerste kwartier na de rust gebeurde er weinig. Beide ploegen kwamen nauwelijks tot mogelijkheden, maar in de 62e minuut was N.E.C. ineens heel dichtbij de gelijkmaker. Rens van Eijden stuurde Hemlein weg en zijn voorzet werd door Jan-Arie van der Heijden met de punt van zijn schoen tegen de doelpaal getikt. Rieks moest zich vlak daarna licht geblesseerd laten vervangen door Navarone Foor. Bij Vitesse werd niet veel later de nieuwe aanwinst Traore binnen de lijnen gebracht als vervanger van Piazon. De aanvaller legde direct goed af op Patrick van Aanholt, die de bal over het doel van Kalle Johnsson krulde.

Na 70 minuten maakte Michael Higdon dan toch de 1-1. Navarone Foor stuurde Hemlein weg op rechts, de Duitser gaf voor en via Jan-Arie van der Heijden kwam de bal terecht bij Michael Higdon, die de terechte gelijkmaker binnenschoot. Tien minuten later was de Engelsman weer gevaarlijk, maar uit een voorzet van Leiwakabessy (ingevallen voor Conboy) kopte hij tegen zijn directe tegenstander. Vlak voor tijd kwam de Engelsman een teenlengte te kort om een voorzet van Navarone Foor te kunnen binnenglijden. Aan de andere kant verijdelden Leiwakabessy en Kalle Johnsson gevaarlijke Arnhemse kansen en sleepten ze zo het 1-1 gelijkspel uit het vuur.