Drie miljoen euro voor onderzoekers Radboudumc

Van onze redactie
27 januari 2014
Rob Baltussen en Jolanda de Vries van het Radboudumc krijgen ieder anderhalf miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de komende vijf jaar onderzoek te doen en hun onderzoeksgroep uit te bouwen.

Rob Baltussen gaat onderzoeken hoe we de beperkte middelen in de gezondheidszorg het beste kunnen verdelen. Die kennis gaat hij toepassen in Nederland, maar ook bij de preventie en behandeling van HIV in Zuid-Afrika en Indonesië. Het onderzoek van Jolanda de Vries richt zich op de dendritische cel, een belangrijke dirigent van onze afweer. De Vries ‘traint' deze dirigenten, zodat ze daarna de afweercellen nog gerichter kankercellen kunnen laten aanvallen. Met meer kennis wil ze hun aanvalskracht nog verder vergroten.

Prioriteiten stellen


Het stellen van prioriteiten in de gezondheidszorg wordt steeds belangrijker. Er komen meer medische technologieën beschikbaar, maar er zijn ook grenzen wat we als samenleving kunnen en willen betalen voor onze gezondheid. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld of kostbare behandelingen nog wel vergoed kunnen worden als ze het leven van een patiënt maar met enkele weken of maanden verlengen.

Verschillende visies combineren


De medische wetenschap, de economie, de ethiek en de besliskunde hebben allen hun eigen visie op het maken van deze moeilijke keuzes, en allen hun eigen antwoorden. Met de VICI-subsidie ontwikkelen onderzoeker Baltussen en zijn team een overkoepelende theorie en methodologie waarin deze visies worden gecombineerd. De verwachting is dat dit zowel de kwaliteit als het maatschappelijk draagvlak van de keuzes in de gezondheidszorg vergroot.

HIV/Aids


De inzichten uit dit onderzoek worden toegepast in Nederland maar ook in lage-inkomenslanden, waar de spanning tussen beschikbare middelen en zorgbehoeften het grootst is. Het onderzoeksprogramma richt zich specifiek op de verbetering van HIV/AIDS programma's in Zuid-Afrika en Indonesië. Gezondheidseconoom dr. Rob Baltussen heeft langere tijd in Burkina Faso (West-Afrika) en bij de Wereldgezondheidsorganisatie gewerkt. Sinds acht jaar is hij verbonden aan het Radboudumc waar hij de onderzoeksgroep NICHE (Nijmegen International Centre for Health Systems Research) leidt.

Celtherapie tegen kanker


Prof. dr. Jolanda de Vries ontvangt haar VICI voor onderzoek naar de dendritische celtherapie. Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in de afweer, omdat ze als dirigenten allerlei onderdelen van de afweer aansturen. Die afweer speelt een belangrijke rol bij kanker. Want soms ruimt de afweer de kankercellen van een beginnende tumor op, maar dat lukt niet altijd.

Afweer trainen


In dat laatste geval kan worden geprobeerd om de afweer met dendritische celtherapie te versterken, waardoor de kankercellen met extra kracht worden aangevallen. Dendritische cellen van de patiënt worden buiten het lichaam vermeerderd en ‘getraind' en daarna weer teruggegeven om de afweer tegen kankercellen te versterken. De Vries heeft de afgelopen jaren diverse patiënten met deze therapie behandeld. Soms met succes, maar lang niet altijd. Vandaar dat ze nog minutieuzer wil onderzoeken wat er precies in een patiënt met kanker gebeurt, wanneer de dendritische cellen zijn toegediend.

Effectiever


Want waarom reageert de ene patiënt wel goed op deze celtherapie en de andere niet of nauwelijks? Door de wisselwerking tussen afweersysteem en kankercellen in het lichaam te volgen, hoopt De Vries inzicht te krijgen op de belangrijkste spelers in dat proces. Met die kennis wil ze de dendritische cellen nog beter ‘trainen', zodat er een nog effectievere afweerreactie tegen kanker ontstaat.


Dit bericht delen:

Advertenties