Petitie gestart om Ooypoortbrug te sluiten

Van onze redactie
1 juni 2017
Er is een online petitie gestart, waarin de gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer worden opgeroepen om per direct de wandelbrug naar de Ooijpolder op slot te gooien en veroorzakers van zwerfafval te laten beboeten door toezichthouders van de gemeente. Het warme zomerweer de afgelopen weken zorgde voor overvolle stadsstranden rondom de Waal.

Het resultaat is een constante berg zwerfafval langs de uiterwaarden. De foto van een Koniksveulen dat een gretige hap doet in een afvalberg, werd massaal gedeeld op sociale media en riep veel verontwaardigde reacties op.

Nijmegenaar Louis de Mast pleit nu voor harde maatregelen. ‘Toen drie jaar geleden de Ooypoortbrug was geopend, heb ik een actie georganiseerd om in één dag met 30 vrijwilligers de rommel in dit natuurgebied op te ruimen. De oogst was 50 zakken en emmers vol glas en plastic. Nu zeg ik met pijn in mijn hart: goedwillende bewoners en meer prullenbakken alleen lossen dit probleem niet op.’

Wethouder Renske Helmer werkt achter de schermen hard om de problematiek te lijf te gaan. Op de politieke avond van woensdag 31 mei gaf ze te kennen ook enorm te balen van het ‘asociale gedrag van strandbezoekers, ook al bewonder ik de inzet van al die vrijwilligers die hun handen uit de mouwen hebben gestoken om de Waalstranden op te ruimen.’ De gemeente Nijmegen gaat om de tafel met Staatsbosbeheer, de eigenaar van de Ooijpolder, om snel maatregelen te treffen. Toezichthouders zullen per direct worden ingezet om badgasten aan te spreken op hun gedrag, al blijft een heterdaad lastig vast te stellen. Bevoegdheid om bekeuringen uit te delen, heeft de gemeente ook niet omdat er geen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geldt in dit natuurgebied, wat de gemeente Nijmegen wel snel wilt regelen.

Informatieborden, vuilniszakken en containers

‘Het gaat me niet snel genoeg. Konikspaarden lopen nú met glas in hun hoeven rond, Gallowaykoeien eten dagelijks plastic en onze Waal wordt gevoed met kilo’s onafbreekbaar afval. Dit vraagt om acute maatregelen en een radicaal andere aanpak, met prioriteit voor dier en milieu en het aanpakken van hufterig gedrag’, aldus de Mast. Actie Schone Waal heeft de afgelopen drie jaar met talloze vrijwilligers wekelijks het zwerfafval langs de Waalstranden opgeruimd en bezoekers aangesproken. Het heeft het gedrag van enkele recreanten ook echt veranderd. Er zijn informatieborden, vuilniszakken en containers bij de toegangswegen geplaatst. Deze maatregelen zijn helaas onvoldoende gebleken. Actie Schone Waal gaf aan de berg afval niet meer aan te kunnen. De DAR nam het over in opdracht van de gemeente, maar kan de hoeveelheid afval ook niet bolwerken.

Alle vervuilers op de bon

De Mast: ‘Puur inzetten op bewustwording en preventie heeft te weinig resultaat geboekt de afgelopen jaren, daarom ben ik gestart met een online petitie. Laat de asociale Nijmegenaren nu maar stevig de consequenties ervaren van hun hufterige gedrag. Sluit de Ooypoortbrug en slinger alle vervuilers op de bon.’

Hij hoopt dat hiermee een stevige discussie op gang komt over het belang van recreatie en toerisme in Nijmegen in goede combinatie met respect voor de natuur. Het handhaven en beboeten van illegaal gedumpt afval lijkt weinig prioriteit te krijgen in Nijmegen. In 2015 zijn slechts 28 bekeuringen uitgedeeld met betrekking tot zwerfafval, daarmee komt Nijmegen op een 79e plek als top 10 gemeente qua inwoners.

Dit bericht delen:

Advertenties