Eind vorige eeuw vond in het centrum van Nijmegen een metamorfose plaats die te vergelijken is met de herbouw van Plein 1944. Met de bouw van de Marikenstraat en de herinrichting van de Mariënburg werd het straatbeeld ingrijpend veranderd.
De naam Mariënburg, verbastering van Mons Mariae kwam al voor in vijftiende eeuw als Begijnhof van de Zusters van het Gemene Leven. De kapel werd rond 1431 gebouwd en heeft in de loop der eeuwen dienst gedaan als o.a Godshuis, hospitaal, turfopslag en katoenspinnerij. In de hoogtijdagen van deze spinnerij waren maar liefst 160 mensen in de kapel aan ‘t werk.
Tot 1905 maakte de kapel deel uit van de Mariënburgkazerne waarvan het Arsenaal nog een zichtbare herinnering is. Eind negentiende eeuw was de Mariënburgkapel zo vervallen dat het gemeentebestuur besloot het gebouw te slopen. Dit werd voorkomen en in 1909-1910 voerde men een restauratie uit. De kapel werd gemeentearchief, daarna weer kerk en is nu in gebruik als Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het Arsenaal heeft nu een horecafunctie en is het onderkomen van diverse culturele stichtingen.
In 1998 is de omgeving van de Mariënburg flink op de schop genomen. Aan de noordzijde verdween o.a het politiebureau om plaats te maken voor de nieuwe bibliotheek en het gemeentearchief.
Ten oosten is Cultuurhuis Lux gebouwd inclusief een poort richting Hertogstraat. Door het ophogen van het plein was het mogelijk de nieuwe Marikenstraat verder door te laten lopen. De huidige situatie bestaat sinds 2000.
Met dank aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
OPROEP
Onze redactie is opzoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.
Verslaggeving: Willem Spang
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen