Nijmegenaar (31) veroordeeld voor dollemansrit

Van onze redactie
20 september 2017
De rechtbank heeft een 31-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor 5 verkeersgerelateerde strafbare feiten. Hij kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast legde de rechtbank een rijontzegging van 12 maanden op.

De man negeerde op 27 mei 2017 in Nijmegen een stopteken, waardoor een achtervolging ontstond. De man was onder invloed van cocaïne. Tijdens de achtervolging negeerde hij diverse verkeerslichten, reed veel te hard en verrichtte gevaarlijke inhaalmanoeuvres. De politieagenten probeerden herhaaldelijk geprobeerd de man te laten stoppen. In Zeeland (Noord-Brabant) lukte het 1 van de genten om de man te laten stoppen. De man heeft vervolgens alles gedaan om te vluchten – waaronder het rijden tegen andere auto’s – en is met de politieagent hangend in zijn auto weggereden. Als gevolg hiervan kwam de politieman tijdens een bocht in de verdrukking tussen het struikgewas (waaronder een boom) en de bus zelf. Vervolgens reed de man vol gas in de richting van een andere politieagent, die de op hem inrijdende bus heeft kunnen ontwijken.

Ernstige feiten

De man heeft door zijn gedrag in het verkeer niet alleen zichzelf, maar ook vele weggebruikers – waaronder de politieagenten – in gevaar gebracht. Dit geldt ook voor het 1-jarige zoontje van de man, die zich in de auto bevond. Het gaat om ernstige feiten, die ook veel impact op de politieagenten hebben gehad. Zij hebben tijdens hun werk geprobeerd om het zoontje van de man in veiligheid te brengen. De rechtbank vindt - in tegenstelling tot de officier van justitie - niet bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging doodslag. Daarom is de straf lager straf dan geëist.

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank weegt mee dat de man niet recent voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Uit de rapportages blijkt dat bij de man, naast een cocaïneverslaving, sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. Dit heeft ook een rol gespeeld bij zijn gedrag tijdens de feiten. Hij was enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Nu de kans op herhaling in het bijzonder samenhangt met deze problemen, zal de rechtbank het advies van de deskundigen opvolgen. De rechtbank legt de man onder meer een behandelverplichting en een drugsverbod op. De man is bereid om aan alle geadviseerde hulpverlening mee te werken. Tot slot heeft de rechtbank laten meewegen dat als belangrijke beschermingsfactor – een factor die die de kans op herhaling vermindert – het structurele werk en inkomen van de man wordt genoemd. Nu de man tijdens het voorarrest niet heeft kunnen werken, heeft dit tot gevolg gehad dat zijn gezin geen inkomen heeft en er schulden zijn ontstaan.

Alles afwegende vindt de rechtbank voor de poging zware mishandeling en bedreiging van de agenten, de vernieling/beschadiging van de auto’s en het rijden onder invloed – allen misdrijven – de oplegde straf passend. De man moet in zijn 3 jaar durende proeftijd meewerken aan de geadviseerde hulpverlening.

Aparte straf

De man maakte zich ook schuldig aan het veroorzaken van gevaar en hinder op de weg over. Volgens de wet is dit een overtreding waarvoor een aparte straf moet worden opgelegd. De rechtbank zal hiervoor aanvullend een voorwaardelijke hechtenis van 1 maand opleggen. Dit is een overtredingsvariant van een gevangenisstraf. vo Verder zal de bus worden teruggegeven aan de rechthebbende. De man moet tot slot een schadevergoeding aan een politieagent en de eigenaren van de vernielde/beschadigde auto’s betalen.


Dit bericht delen:

Advertenties