Lichtkunst bij vijfde Zevenheuvelennacht

Van onze redactie
21 september 2017
Deelnemers aan de Zevenheuvelennacht krijgen tijdens de loop een lichtkunstwerk te zien van artistiek ingenieur Luuk van Laake.

Op het donkere stuk op de Louisiaweg worden de 7 kilometer lopers verrast door een geheel van magisch zwevende lichtlijnen en een subtiel lichtpatroon dat de dieptewerking van de weg benadrukt. De beleving wordt ondersteund door muziek. Aan de Zevenheuvelennacht op zaterdag 18 november doen 7.000 lopers mee.

Kunstwerk

Het donkerste gedeelte van het parcours van de nachtloop wordt speciaal voor de vijfde editie op een bijzondere en kunstzinnige manier verlicht. De dieptewerking van de Louisiaweg wordt benadrukt door op vaste tussenafstanden lichtlijnen op te hangen onder staaldraden. De staaldraden worden zelf niet aangelicht en blijven daardoor zo goed als onzichtbaar. De lichtlijnen lijken op magische wijze te zweven boven de hoofden van de lopers en vormen een abstracte weg van licht boven de echte weg. De natuurlijke dieptewerking wordt nog versterkt door een subtiel patroon dat door de installatie heen loopt. Dit patroon wordt de komende weken ontwikkeld. Het lichtkunstwerk voor de Zevenheuvelennacht is ontwikkeld door Luuk van Laake van Digiluce in samenwerking met de Stichting Zevenheuvelenloop en Aukes Theatertechniek.

Duurzaam

Het lichtproject wordt op een duurzame manier gerealiseerd door gebruik te maken van een GreenBattery. Dit is een grote mobiele accu waarin energie van de wind en zon is opgeslagen. Op de Louisiaweg zorgt de batterij voor een schone, stille en duurzame stroomlevering zonder uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof. Ook elders op het evenemententerrein van de NN Zevenheuvelenloop wordt de GreenBattery ingezet.

Luuk van Laake

Luuk van Laake van Digiluce werkt als creatief ingenieur samen met architecten, ontwerpers en kunstenaars aan projecten die kunst en techniek combineren. Zo ontwierp hij in opdracht van Bart Hess de techniek voor drie ballen die volledig autonoom tussen het publiek rollen in de tentoonstelling "Future Bodies" van Bart Hess in het Stedelijk Museum in 's Hertogenbosch (2017) en ontwikkelde hij samen met architect Serge Schoemaker de pleinvullende lichtinstallatie "Alley of Light" die achtereenvolgens in Amsterdam (2014), Zweden (2015), China (2016) en Letland (2017) te zien was. Voor de wereldwijd bekende Studio Drift uit Amsterdam werkt hij sinds 2006 aan verschillende projecten, waaronder Flylight en Shylight.

Heeft u een nieuwstip? Mail het naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

 


Dit bericht delen:

Advertenties