Entrea lindenhout Nijmegen is op zoek naar pleegouders

Saskia Derksen
5 november 2017
Deze week, tot en met 8 november, wordt weer de week van de Pleegzorg georganiseerd. Met deze campagne wil Pleegzorg Nederland opnieuw aandacht vragen voor het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders.

Kinderen hebben een liefdevol en veilig thuis nodig. Toch is thuis wonen niet voor ieder kind de beste plek. Daarom is pleegzorg op zoek naar nieuwe aanmeldingen van pleegouders. De laatste jaren is er een tekort ontstaan aan opvanggezinnen. Entrea lindenhout houdt deze week samen met de gemeente Nijmegen een wervingscampagne voor meer pleegouders. Het doel is om kinderen en jongeren zo sneller te kunnen helpen aan een fijne plek ‘zo thuis mogelijk’ voor kortere of langere tijd.

Forse terugloop pleegouders

'Nijmegen had in 2015 nog zo'n 340 pleeggezinnen. Nu is dat teruggelopen naar ongeveer 260', zegt Madeleine Theunissen, manager Wonen en Behandeling van Entrea lindenhout, waar ook pleegzorg onder valt. De oorzaak van deze daling is niet helemaal duidelijk. Theunissen vermoedt dat de bezuinigingen in de Jeugdzorg hier een rol bij hebben gespeeld. ' In onze organisatie kregen ervaren mensen hierdoor ontslag. Met minder mensen moesten we hetzelfde werk blijven doen. Zo was er minder tijd voor het organiseren van publiciteit en informatieavonden over pleegzorg. Ook zorgden de ontslagen voor wisselende begeleiders in de pleeggezinnen. Steeds opnieuw je verhaal moeten vertellen werkt dan niet plezierig. Daarnaast is vanwege de participatiewet meer druk gelegd om te zorgen voor je naasten. Overigens komen er nu wel weer aanmeldingen binnen, maar nog niet in grote aantallen. Daarom is deze campagne hard nodig', aldus Madeleine Theunissen

Verschillende vormen van pleegzorg

Entrea lindenhout kent verschillende vormen van pleegzorg. Madeleine: 'Crisispleegzorg is altijd tijdelijk. Er is dan per direct een plaatsing nodig voor meestal maximaal 3 maanden. De matching met de pleegouders en eventuele kinderen in het gezin moet dan snel geregeld zijn. Dan is er de plaatsing van een kind voor langere tijd in een pleeggezin. Zo'n plaatsing vraagt veel van het kind, de ouders en de pleegouders. De kinderen en jongeren geven aan Jeugdzorg terug dat ze bij een langdurige uithuisplaatsing veel kwijt raken, als ze bijvoorbeeld ver van huis gaan wonen. Hun vertrouwde omgeving, hun school en sportclub. Dit is een grote inbreuk voor het kind en de ouders. Verder vraagt het veel van de begeleiders om de veiligheid te waarborgen.'

Een andere wat minder bekende vorm van pleegzorg is de deeltijd opvang. Hierbij is de opvang in het weekend en/of vakantie. Ouders worden hierbij in hun gezin ondersteund en de kinderen kunnen deels thuis blijven wonen. Voor kinderen met zwaardere problemen is sinds kort een gezinshuis gestart met professionele begeleiding. ' De financiering hiervoor is anders geregeld dan bij de pleegzorg', aldus Madeleine.

Campagne samen met de gemeente Nijmegen

De campagne wordt landelijk gevoerd. Entrea lindenhout doet dit in deze regio samen met de gemeente Nijmegen. Dit gebeurt vooral met het betrekken van de scholen bij deze werving. Om de campagne persoonlijk te maken zijn in de scholen banners opgehangen met prikkelende teksten om zo een kind of jongere een tijdelijk plekje in een gezin te gunnen. Binnenkort komen er ook extra informatieavonden bij een locatie van entrea Nijmegen, het stadhuis en in wijkcentra.

Geen roze wolk

Madeleine: ' Wanneer mensen erover denken om een kind op te nemen in hun gezin, is een goede afweging in alle openheid met de gezinsleden van belang. Het vraagt veel van de pleegouder maar het kan veel waardering brengen. Daarom is uitwisseling met andere pleegouders over hun ervaringen heel waardevol. Het is geen roze wolk. Als mensen echter hun hart en hun huis durven open te stellen voor een korte of langere periode kan dit leiden tot een waardevolle ervaring. De pleegouders staan er ook niet alleen voor. Er is begeleiding en ondersteuning van de zorgaanbiederinstelling.'

Interesse om pleegouder te worden

Om pleegouder te kunnen worden moet je minimaal 21 jaar zijn en een verklaring van Geen Bezwaar kunnen overleggen. Toekomstige pleegouders dienen zich te realiseren dat de zorg voor een pleegkind altijd tijdelijk is. Van belang is een stabiele gezinssituatie. Daarnaast zijn er nog enkele andere zaken die entrea lindenhout belangrijk vindt om te voldoen aan pleegouderschap. Deze voorwaarden en meer informatie over de financiële vergoeding van pleegouder worden en zijn, staan op de websites van entrea en lindenhout.

 

Heeft u een nieuwstip? Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 0243229922. Ons WhatsApp nummer: 0624322422.

Download de nieuws-app van Nieuws uit Nijmegen:

Voor Android klik hier.
En voor Apple klik hier.

 


Dit bericht delen:

Advertenties