De officiële herdenking vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.
12.00 uur Stedelijke herdenkingsbijeenkomst St. Stevenskerk. Hier spreken onder andere de Dean of Coventry, John Witcombe, Joost Rosendaal namens de Radboud Universiteit en Mr. A.H. Sterling, Chargé d’Affaires namens de Amerikaanse ambassade. Voorganger is dominee Henk Gols.
12.45 uur Stille tocht naar het monument De Schommel, Raadhuishof.
13.15 uur Samenkomst met kranslegging bij het monument De Schommel (m.m.v. Basisschool Montessori Nijmegen en Montessori College Nijmegen)
15.00 uur Ontmoeting in de Lutherse kerk
16.00 uur Orgelconcert Lutherse kerk
Bij het monument zullen spreken: burgemeester Bruls, mevrouw De Boer- Lubberts als nabestaande en de heer Fennema namens Stichting In Paradisum.
Behalve de herdenking zijn er op en na 22 februari nog diverse andere herdenkingsactiviteiten.
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Hier is op 22 februari de junioractiviteit ‘Herinneringen aan Hans van Dreven’
Een van de slachtoffers van het bombardement is de zesjarige Hans van Dreven, die met zijn ouders en zijn twee broers aan het Valkhof 5 woonde. Aan de hand van zijn verhaal, bijzondere documenten en een stadswandeling organiseert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op 22 februari vanaf 14.00 uur een gratis junioractiviteit voor kinderen van 8 tot 14 jaar oud en hun ouders. Beelden wordt toegelicht wat 70 jaar geleden precies gebeurde? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Daarnaast is in het Huis de expositie Bommen op Burgers te zien. Deze expo schetst de rol van de oorlogvoering in de lucht, de oorlogsjaren in Nijmegen en besteedt aandacht aan het bombardement vanuit het gezichtspunt van de slachtoffers. De tentoonstelling is te zien t/m 23 augustus 2014.
Regionaal Archief Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen doet in 2014 een extra inspanning om oorlogsdocumenten te verwerven om deze toegankelijk te maken voor het publiek en te bewaren voor toekomstige generaties. Het Archief beschikt al over een groeiende verzameling boeken, brochures, dagboeken, brieven, krantenartikelen, pamfletten, foto’s en documenten.
In deze februarimaand staat het bombardement van 22 februari 1944 centraal. Beschikt u over unieke documenten over het bombardement van 22 februari 1944 en overweegt u om deze te schenken aan het Archief of tijdelijk af te staan om ze te laten scannen? Neem dan contact op met het Regionaal Archief Nijmegen, telefoon 024-3292307 (Judith van Santen), e-mail j.van.santen@nijmegen.nl.