Fonds voor het vrouwenhart door Radboudumc opgericht

Van onze redactie
14 februari 2014

Het Radboudumc heeft vandaag het multidisciplinair onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen opgericht. Het fonds (ver)werft donaties voor innovatief multidisciplinair onderzoek bij vrouwen met hart- en vaatziekten. Dit moet leiden tot betere preventie en ‘healthy ageing’ bij vrouwen.

Doodsoorzaak nummer één

De afgelopen tien jaar zijn hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd doodsoorzaak nummer één geworden. Vrouwen verschillen in veel opzichten van mannen, niet alleen in gezondheid maar ook in ziekte. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds beter waarom het vrouwenhart ‘anders’ is dan bij mannen.

Het onderzoeksfonds ‘Hart voor vrouwen’ richt zich op samenwerking tussen verschillende vakgebieden en heeft oog voor de levensloop van vrouwen. Zo wil het fonds onderzoek doen naar hartschade bij vrouwen die na chemotherapie genezen zijn van borstkanker. Dergelijke aspecten zijn nog onvoldoende onderzocht. Ook wil het fonds onderzoeken wat op lange termijn de gevolgen voor de bloedvaten zijn van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is namelijk een signaal van een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Multidisciplinair onderzoek

De afgelopen jaren zijn diverse specialismen gaan samenwerken, waardoor op het gebied van de vrouwelijke hart- en vaatziekten steeds meer onderlinge verbanden zichtbaar zijn geworden. Daarnaast is ook de vrouwelijke patiënt veranderd. Zij denkt niet in afzonderlijke ziektes, maar beziet haar levensloop als één geheel met verschillende fases. Vrouwen zijn uniek, passen niet langs de mannelijke meetlat en zoeken andere vragen en oplossingen in ziekten en gezond ouder worden. Dat vraagt om een andere aanpak van onderzoekstrajecten. Juist een multidisciplinaire invalshoek levert de nieuwe inzichten op die nodig zijn.

Donaties en crowdfunding

Het onderzoeksfonds wil met donaties van patiënten en hun familie, bedrijven in de regio Nijmegen, leveranciers van Radboudumc en inwoners in de regio Nijmegen geld binnenhalen voor onderzoek. Bovendien wordt een bedrijvennetwerk opgericht en zijn er mogelijkheden voor crowdfunding voor specifieke thema’s. Veel vrouwen willen graag iets voor andere vrouwen betekenen. Dit kan een inzamelingsactie zijn met vriendinnen, maar ook een actieplan voor een speciaal onderzoeksthema.


Dit bericht delen:

Advertenties