Vergeet mij niet

Saskia Derksen
28 november 2017
Hoe beleeft een kind huiselijk geweld? Deze week is er opnieuw aandacht voor de 'Week zonder geweld'. In bibliotheek De Mariënburg was afgelopen maandagochtend een simulatie-ervaring te beleven met een 3D bril op.
Paulien van der Leden, preventiewerker van Moviera vertelt: 'Met de virtualreality bril op kijk je door de ogen van een 7-jarig kind. Je komt een slaapkamer binnen waar ook een baby ligt te slapen. Je hoort de ouders ruzie maken en heen en weer lopen. De ruzie wordt steeds heftiger. Spullen worden kapot gegooid. Daarna wordt er geslagen. De baby gaat hard huilen. Het kind van 7 hoort dit allemaal. De impact van deze ruzie is groot voor het kind. Zo'n situatie is erg stressvol voor een kind.'

Huiselijk geweld is van alle tijden

Onderzoek wijst uit dat er landelijk zo'n 200.000 keer sprake is van ernstig huiselijk geweld. Hieronder wordt dan verstaan dat er vaak sprake is van fysiek structureel geweld. Volgens Paulien komt huiselijk geweld niet vaker voor dan vroeger. Wel is het taboe minder dan bijvoorbeeld 25 jaar geleden. In veel gevallen zijn er kinderen bij betrokken die hier de dupe van zijn. Het gevolg is onder andere dat een kind zich moeilijker kan concentreren en op school niet goed mee kan komen. De ontwikkeling van het kind blijft zo achter.

Sociaal wijkteam en Veilig Thuis

In Nijmegen heb je net als in andere plaatsen sociale wijkteams die laagdrempelig werken. Zij krijgen signalen vaak uit de buurt of van familieleden die zich zorgen maken. Het wijkteam probeert door goed te luisteren samen met het gezin tot een oplossing van de problemen te komen. Burgers en professionals die vragen hebben kunnen ook contact opnemen met Veilig Thuis Gelderland-Zuid over een mogelijk onveilige situatie. Wanneer na een melding nader onderzoek nodig is wordt dit in een overleg met meerdere deskundigen besproken. De veiligheid van volwassenen en kinderen staat daarbij centraal. 

Moviera helpt bij huiselijk geweld

Paulien vertelt: 'Moviera biedt gespecialiseerde hulp aan mensen die met geweld te maken hebben. Meestal gaat het dan om gezinnen met kinderen. Maar ook in relaties zonder kinderen wordt hulp geboden. De hulpverlening vindt meestal in de thuissituatie plaats. Daarnaast heeft Moviera ook opvanghuizen als de veiligheid in het geding is. Uithuisplaatsing is nooit een eerste keuze omdat het zeer ingrijpend is voor het kind en ook voor de ouders. In de meeste situaties waarin geweld voor komt, staan mensen wel open voor hulpverlening. Wanneer dat niet het geval is, wordt er aan de hand van objectieve criteria, zoals welke vorm van geweld speelt er, de duur van het geweld en de combinatie met andere problemen, door Veilig Thuis nader onderzoek gedaan. Dat kan zijn  bij de huisarts en op de school van de kinderen. Veilig Thuis waarborgt de anonimiteit van de melder. Als er meerdere signalen binnenkomen dan kunnen zij in actie komen.'

Eén hulpverlener, één plan

Door een betere coördinatie komen de hulpvragen op één plek binnen. 
Van belang is dat er één hulpverlener en één plan is, om langs elkaar heen werken te voorkomen. Soms ontkom je volgens Paulien er niet aan dat er toch meerdere hulpverleners in een gezin over de vloer komen. Denk daarbij aan verslavingsproblematiek en schulden die om verschillende deskundigheden vragen. Wel is er altijd één casemanager.

Campagne 'maak het verschil'

Met deze campagne wil Moviera naast directe hulp en opvang zich inzetten om huiselijk geweld te voorkomen en te stoppen. Dit gebeurt door voorlichting en preventieprojecten. Door begeleiding aan kinderen en opvoedingsadviezen aan ouders te geven wil Moviera de veiligheid in gezinnen en relaties herstellen en terugval voorkomen.

 

Dit bericht delen:

Advertenties