Eerste uitoverwinning NEC van het seizoen

Van onze redactie
16 februari 2014
NEC heeft gisteravond de eerste uitoverwinning in de Eredivisie van dit seizoen behaald. Uit bij RKC in Waalwijk werd het 1-3 in het voordeel van NEC.

NEC startte de wedstrijd met twee wijzigingen ten opzichte van de confrontatie met Feyenoord. Christoph Hemlein en Jakob Jantscher werden door Anton Janssen gepasseerd en vervangen door Alireza Jahanbakhsh en Samuel Štefánik. Navarone Foor schoof een linie door naar voren, zodat de Slowaak naast aanvoerder Ryan Koolwijk kon acteren. Achterin behield Lasse Nielsen zijn basisplek, waardoor de van een schorsing teruggekeerde Tobias Haitz op de bank startte. Bij RKC stonden met Remy Amieux en Evander Sno twee oud-NEC'ers in de basis.

Achterstand

Al na twee minuten leek Jahanbakhsh N.E.C. op voorsprong te zetten, maar zijn inzet uit een voorzet van Kevin Conboy stuitte via de binnenkant van de paal terug het veld in. Aan de andere kant was de eerste de beste poging wel gelijk raak. Na een aanval over meerdere schijven belandde de bal voor de voeten van Castelen, die geheel vrij kon inschieten van een meter of twintig. Hij vond de rechterhoek van Kalle Johnsson, die kansloos was op de harde schuiver.

Na de tegentreffer nam N.E.C. het initiatief in de wedstrijd. Al voetballend werd de ploeg steeds gevaarlijker en zette het meer druk op de Waalwijkse defensie. Het leidde na een klein kwartier tot de eerste grote kans, maar een knal van Conboy schoot via de vuisten van doelman Seda op de lat. Pas na vijfentwintig minuten kon NEC verdiend langszij komen. Een vrije trap van Koolwijk werd door Michael Higdon mooi klaargelegd voor Rens van Eijden. Zijn schot werd gesmoord door een verdediger, maar Foor liet over de rebound geen twijfel bestaan en schoot hard de gelijkmaker binnen. Drie minuten later was Søren Rieks dichtbij de voorsprong, maar hij kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Marnick Vermijl binnen te glijden.

Voorsprong NEC door Nielsen

Vijf minuten voor rust was het weer een vrije trap van Koolwijk die NEC een goal bezorgde. Nielsen kon de bal verlengen, waarmee hij de uitkomende Seda verraste. Voor de Deen was het zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst. Ook in de minuten tot aan pauze hield N.E.C. de controle over de wedstrijd en kon het met de voorsprong aan de thee. In de tweede helft kregen de Nijmegenaren het direct lastig. RKC zette veel druk, waardoor de ploeg niet aan voetballen toekwam en het goede spel van de eerste helft verdween. Janssen greep daarom gelijk in en liet Victor Pálsson zijn rentree maken ten koste van Samuel Štefánik. Het lag misschien niet gelijk aan de wissel, maar bij de eerste corners daarna werd N.E.C. direct weer gevaarlijk. De eerste caramboleerde alle kanten op, de tweede werd door Jahanbakhsh op de lat gekopt. Het was voor N.E.C. de derde keer op de avond dat het aluminium werd geraakt.

De ingevallen Robert Braber werd voor RKC als eerste gevaarlijk na rust. Hij ontsnapte aan de Nijmeegse defensie, maar Johnsson stond alert te verdedigen en wist de aanvaller af te stoppen. De lage voorzet die volgde van Braber werd door de rest van de verdediging onschadelijk gemaakt. Het was voor RKC een laatste stuiptrekking in jacht op de gelijkmaker, want twintig minuten voor tijd wist Higdon de wedstrijd te beslissen. De spits werd precies op maat bediend door Rieks, die op zijn beurt keurig was weggestuurd door Jahanbakhsh. De Schot had weliswaar twee pogingen nodig om af te werken, maar met zijn negende treffer zette hij wel de 1-3 op het scorebord.

Na het derde doelpunt van NEC ging de wedstrijd langzaam als een nachtkaarsje uit. RKC was niet meer in staat om het NEC echt gevaarlijk te maken, terwijl de Nijmegenaren zelf zich zonder problemen naar het einde wisten te spelen. Na het laatste fluitsignaal barste in het bomvolle uitvak daarom een feestje los. Voor N.E.C. was het de eerste uitzege van het seizoen en vooral voor de ranglijst een zeer belangrijke. De ploeg stijgt naar de vijftiende plek op de ranglijst en het sluit ook aan bij de directe concurrenten daarboven.

Volgende week kan de equipe van Anton Janssen vol vertrouwen aantreden in de eigen Goffert, als op zaterdag om 20.45 uur PSV de tegenstander is.