Groen Nijmegen investeert in insectenhotels

Maarten Beekman
17 december 2017
Je ziet ze al regelmatig in Nijmegen en gaat ze nog veel vaker zien: insectenhotels. Met het oog op 2018, waarin Nijmegen European Green Capital is, wil de gemeente in deze bouwwerken gaan investeren. Het samen investeren in meer bloemen en insectenhotels is zelfs een van de Green Challenges en stichting NL Bloeit! speelt daarbij een verbindende rol.
‘Het aantal insecten neemt drastisch af. In 27 jaar is de afname meer dan 75 procent geweest.’ Zomaar een quote op de website van NLbloeit!, een Nijmeegse stichting die zich inzet voor een duurzame en veerkrachtige leefomgeving en de grootste afnemer van insectenhotels in Nijmegen.

‘De mens is verantwoordelijk voor dit hoge percentage. Dat zie je bijvoorbeeld in de toename van het aantal snelwegen, maar je ziet ook steeds meer betegelde tuintjes. Wij willen Nederland, en in het bijzonder Nijmegen, weer bloemrijk maken. Hier profiteren wij als mens van, maar ook de wilde bijen, vlinders en andere insecten profiteren hiervan. Een insectenhotel past heel goed bij dit doel’, zegt Arjan Vernhout, medeoprichter van NLbloeit!. Daar is de stichting in Nijmegen nu druk mee bezig. ‘Om dat te realiseren leggen we bloemenweides aan, in parken en bermen. Daar komen insecten op af en dan bewijst een insectenhotel haar nut. Een insectenhotel is een plek om te schuilen, een nachtverblijf en om de winter door te komen. Vooral bijen, lieveheersbeestjes en vliegen zijn veel geziene gasten in deze constructies’, aldus Vernhout.

Win-winsituatie

Bij Groesbeek Werkt, onderdeel van Pluryn, zetten (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt, grote insectenhotels van wel twee bij drie meter in elkaar. Het materiaal van deze constructie bestaat uit Douglashout, een duurzame soort die wel tien jaar meegaat. Het onderhoud blijft daardoor beperkt. Het bouwwerk is verder ingedeeld in secties, ook wel kamers genoemd, die met natuurlijke materialen gevuld worden. Op de bovenkant komt een groen dak en vanwege de dakconstructie moet er een vergunning voor aangevraagd te worden.

NLbloeit! en Groesbeek Werkt, werken samen met basisscholen. Daarmee dient een insectenhotel naast een ecologisch doel ook een educatief doel. Kinderen vullen het geraamte van een insectenhotel met bamboe, stenen of boomstammetjes. Lucien Polman en Ronald Kuijpers, werkbegeleiders bij Groesbeek Werkt zien het project van insectenhotels als een win-winsituatie. ‘Voor onze cliënten levert het werk op en kinderen worden op jonge leeftijd bewust gemaakt van een groene omgeving.’ Vernhout voegt hier aan toe: ‘Dat bewustzijn is belangrijk, maar ook het gevoel dat je je eigen leefomgeving groener en duurzamer maakt, is erg waardevol. De basis van duurzaamheid ligt in de verbinding van de mens met zijn of haar leefomgeving.’

Naast de gemeente Nijmegen hebben ook andere organisaties al toezeggingen gedaan voor insectenhotels zoals de stichting de Vierdaagse en de Radboud Universiteit. Ook bij het Goffertstadion komt er een te staan in samenwerking met NEC.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties