Graven naar het verleden bij het Honigcomplex
Van onze redactie
19 februari 2014
Handen uit de mouwen, laarzen in de modder. Van 14 april tot en met 18 mei 2014 zijn alle Nijmegenaren uitgenodigd om deel te nemen aan de archeologische opgraving van een Romeins tempelcomplex.
Onder het motto Nijmegen graaft! mag iedereen zelf aan de slag op een historische locatie in het Waalfront. In het tegenovergelegen Honingcomplex vinden workshops en lezingen plaats over het rijke verleden van de oudste stad van Nederland.
Nijmegen graaft! is een uniek project
Nooit eerder werd een archeologische opgraving uitgevoerd met publiek. De gemeente Nijmegen heeft het initiatief genomen om de geschiedenis van de stad beter zichtbaar en voelbaar te maken voor zijn inwoners. Op een toegankelijke en laagdrempelige manier komen de deelnemers aan het project in contact met restanten uit de Romeinse tijd en ervaren zij zelf wat het belang van archeologie is.
Graven in de put Publiek is welkom op woensdag- en vrijdagmiddag, in de weekenden en in de vakantieweek begin mei. Geïnteresseerden kunnen dan onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen en leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie aan het werk in en naast de opgravingput. Zij krijgen uitleg over het archeologisch proces en de bijzondere geschiedenis van de plek. Daarnaast is publiek welkom om een kijkje te komen nemen bij de opgraving en de activiteiten in het Honigcomplex.
Speciale aandacht is er voor leerlingen van 8 tot 14 jaar. Voor hen is in samenwerking met Museum Het Valkhof een apart programma ontwikkeld, waaraan scholen in Nijmegen en omgeving deel kunnen nemen. Zij leren over de Romeinse geschiedenis van de stad en nemen deel aan workshops op het opgravingterrein, waaronder het graven in de put en onderzoeken van scherven.
Tempelcomplex Het is niet voor het eerst dat er op deze plek naar Romeinse resten wordt gezocht. In 1834 had hier de eerste archeologische opgraving in Nijmegen ooit plaats. Dat project volgde toen op de aanleg van fort Krayenhoff. Bij de aanleg daarvan zijn de bouwers gestuit op de restanten van een Romeins tempelcomplex. Zover wij weten liggen de restanten er nog steeds. De kans is dan ook groot dat hier tijdens Nijmegen graaft! iets bijzonders wordt gevonden.
Dit bericht delen: