Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
23 februari 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het de Houtstraat.

De Houtstraat wordt in de archieven al sinds 1392 genoemd als Holtstraet en lag in die tijd buiten de stadsmuren. De straat dankt zijn naam aan de houtopslag die daar toentertijd plaats vond. In 2010 zijn er onder de huidige bebouwing nog resten gevonden van een woning uit de 14e eeuw.

Voor de wederopbouw liep de straat van de huidige Ganzenheuvel door tot aan de Broerstraat. De oude foto is uit 1930 en laat links nog net een stukje van de Stikke Hezelstraat zien. Stikke is Nijmeegs voor steile. Rechts de Lange Hezelstraat. De naam Hezelstraat is een verbastering van de straat naar Hees dat toen nog een dorp was. De Lange Hezelstraat was vroeger een belangrijke handelsroute en had als eerste straat in Nijmegen huizen die waren gebouwd met baksteen. Daarom wordt de Lange Hezelstraat als de oudste winkelstraat van Nederland gezien.

De oude bebouwing links is in de 2e wereldoorlog geheel verwoest en in de jaren 50 van de vorige eeuw vervangen door de huidige panden. Op de hoek Stikke Hezelstraat en Houtstraat staat op de gevel Mirakel-Bazar, een winkel met groothandel blijkt uit een advertentie uit 1899. 3 cent het doosje prima qualiteit Zweedsche LUCIFERS, en voor winkeliers kost het gróóte pak, waarin 50 pakjes, maar F1,40. MIRAKEL BAZAR, HOEK HOUT- EN HEZELSTRAAT NIJMEGEN.


OPROEP
 
Onze redactie is op zoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl  Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.


Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties