Feestelijke opening leerafdeling Pro Persona

Saskia Derksen
20 februari 2018
Op het terrein van de Radbouduniversiteit werkt Pro Persona intensief samen met HAN en ROC aan een nieuwe leerafdeling verpleegkunde. Gisteren opende de leerafdeling op het Expertisecentrum Depressie officieel haar deuren.

Inmiddels zijn 8 studenten vanaf eind januari gestart met deze opleiding in teamverband. Groot voordeel van deze aanpak is volgens Florence Geurts, senior verpleegkundige bij Pro Persona dat de studenten ook van elkaar leren. ‘Zij brengen zelf allemaal kennis mee vanuit hun opleiding en wisselen die onderling ook uit.’ Studenten die komen stagelopen vervullen alle taken die horen bij het vak zoals het controleren van het medicijngebruik, voorlichting geven aan de patiënten en hen helpen met een goede daginvulling. Naast het leveren van zorg krijgen de medewerkers een meer coachende en begeleidende rol voor de patiënten en de studenten.

Psychiatrie relatief onbekend

Florence vertelt verder dat zijzelf oorspronkelijk verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis wilde worden. Voor veel studenten is de psychiatrie vooraf onbekend. De kennismaking met de afdeling geestelijke gezondheidszorg bleek in de praktijk zo boeiend dat ze verder is gegaan binnen deze sector. Florence: ‘Hier ben je je eigen instrument. Op een afdeling voor lichamelijk zieke mensen werk je vaak met instrumenten, hier werk je met name met je opgedane kennis en ervaring.’

Expertisecentrum depressie

Pro Persona heeft op het Radboudterrein aan de Reinier Postlaan een klinische afdeling waar mensen worden opgenomen en behandeld die kampen met een langdurige of terugkerende depressie. De andere behandelafdeling is Overwaal in Lent. Hier is de behandeling gericht op angststoornissen. Caro van Kessel, zorgmanager bij Pro Persona vertelt: ’Onderdeel van de behandeling van depressie is het opnieuw instellen van medicatie. Deze behandeling wordt gecombineerd met therapieën zoals cognitieve therapie, arbeidstherapie en psychomotore therapie. Het doel van de behandeling is om mensen sterker te maken. De combinatie van behandelvormen helpt bij het bekrachtigen hiervan en zo de zelfredzaamheid te versterken en de eigen kracht weer te ontdekken.’

Top GGZ innovatie en onderzoek

Sinds februari 2016 heeft het Expertisecentrum Depressie het keurmerk Top GGZ. Dit betekent dat er sprake is van zeer gespecialiseerde patiëntenzorg, in combinatie met wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandeling en kennisverspreiding. Hiermee past de leerafdeling goed bij het Expertisecentrum.


Dit bericht delen:

Advertenties