Kunstenaar Hofman onthult kunstwerk op terrein NXP
Maarten Beekman
7 maart 2018
Directeur van NXP Toni Versluijs en internationaal kunstenaar Florentijn Hofman hebben afgelopen dinsdag een eerste beeldbord op het terrein van NXP onthuld. Het kunstwerk, tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het Mondriaanfonds, heeft als doel de passie voor chips en het bedrijf tastbaar te maken.
Medewerkers van NXP zijn uitgedaagd om het vaak abstracte werk dat bij NXP wordt gedaan, zichtbaar te maken door foto’s in te sturen waarmee de kunstenaar een beeldarchief kan opbouwen. Elk kwartaal kiest de kunstenaar drie bijzondere beelden uit die zichtbaar maken waar het personeel trots op is. Hofman over de inzendingen tot nu toe: ‘ik ben zeker verrast en blij met de inzendingen en vindt het ook superleuk hoe mensen de ziel van het project maken en zijn. De kracht van het kunstwerk is dat het over drie jaar een prachtige reflectie geeft van ons op het bedrijf, een co-creatie, precies waar NXP in uitblinkt.’
De beeldborden worden zo geplaatst dat ze niet alleen de aandacht trekken van medewerkers maar ook van bezoeker en voorbijgangers. Hofman wil met zijn creatie zorgen voor verwarring, nieuwsgierigheid en discussie. En dat niet alleen bij kunstliefhebbers maar ook bij werknemers en passanten, die misschien helemaal niet naar kunst op zoek waren.
Verassend
De kernactiviteiten van NXP hebben helemaal niets met beeldende kunst te maken. Er hangt bij NXP geen kunst aan de muur en de omgeving is vooral zakelijk. De opdracht aan studio Florentijn Hofman betekent dan ook een bijzondere stap en vernieuwing binnen de bestaande bedrijfscultuur. Toni Versluijs is trots op het resultaat: ‘Het is een mooie manier om het veelal specialistische werk - dat met passie en toewijding wordt uitgevoerd - voor collega’s en onze omgeving toegankelijk te maken”.
Florentijn Hofman
Florentijn Hofman is geboren in 1977 en woonachtig in Arnhem. Hij is ook wel bekend van de 32 meter hoge badeend die de wereld over ging en het uitkijkkonijn op het Valkhof Nijmegen. Ook maakte hij een 31 meter lange muskusrat van stro.
Dit bericht delen: