Oplichting: van slachtoffer naar dader VIDEO

Van onze redactie
24 februari 2014
Oplichters verzinnen telkens nieuwe manieren om uw geld achterover te drukken. Een vrij nieuwe combinatie is het gebruik van katvangers om via hen mensen op te lichten via verkoopsites, zoals bijvoorbeeld Marktplaats en Speurders. Bekijk onze videoreportage met de reconstructie van een geraffineerde oplichtingzaak. Beide slachtoffers vertellen hun verhaal: de gedupeerde en de Nijmeegse katvanger Kelly, die uiteindelijk van slachtoffer mededader wordt en hoe deze laatste met de gebakken peren blijft zitten.

Katvangers, ook wel geldezels genoemd, zijn mensen die door criminelen geworven worden om van hun bankrekening gebruik te maken om geld op te storten. Een percentage van het geld mag de katvanger houden. Door van katvangers gebruik te maken, blijft de identiteit van de fraudeur onbekend. De criminelen geven vaak buitenlandse rekeningnummers waarnaar het geld moet worden overgemaakt. Of om het geld over te maken via money transfers van Western Union.


Hoe herkent u werving van katvangers?

*U krijgt per e-mail een mooie positie aangeboden in een internationaal opererend bedrijf. Voor slechts enkele uurtjes werk per maand wordt u een riante beloning in het vooruitzicht gesteld.
*Per e-mail vraagt een schijnbaar betrouwbare banensite, charitatieve instelling, goede vriend of internetliefde u een bedrag door te boeken dat u binnenkort op uw rekening ontvangt.
*De documenten staan vol taal- en spelfouten en de aanhef is ‘geachte klant’.
*Er wordt gevraagd om een voorschot (advance fee) te storten naar een buitenlandse bankrekening of via een money transfer van Western Union of MoneyGram.
*De mail of brief is niet aan u persoonlijk gericht.

Controleer de (ver)koper

Op de site www.mijnpolitie.nl is het mogelijk om te controleren of er meldingen zijn gedaan over de (ver)koper. Het hulpmiddel zoekt onder meer op bankrekening, telefoonnummer of webadres uit of er sprake is van een betrouwbare of onbetrouwbare handelaar. De site van de politie verwijst tevens naar een forum dat hulp biedt bij het aankopen en verkopen van producten op internet: www.OpgeletOpInternet.nl

Andere sites met tips en informatie:

ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, biedt op de website de Online ShopScan aan. Het is een praktisch hulpmiddel dat aangeeft of een webshop voldoende vertrouwen heeft van consumenten om er wat te kopen. U kunt daar dus checken hoe andere mensen de webshop beoordelen: http://www.consuwijzer.nl/shopscan/

Lees de tips om veilig te handelen op Marktplaats: http://www.marktplaats.nl/i/help/veilig-en-succesvol/


Mocht u onverhoopt in contact zijn gekomen met oplichters dan verneemt de Fraudehelpdesk dat graag van u. Via onderstaande link naar de website kunt u meer informatie vinden en helpen zij u verder.


Dit bericht delen:

Advertenties