Nijmegen herdenkt

Van onze redactie
22 februari 2014
Even voor half twee vanmiddag was het twee minuten stil op het Raadhuishof en de Marikenstraat. Op dat moment was het precies 70 jaar geleden dat de bommen op het centrum van Nijmegen neer kwamen en 800 mensen omkwamen.
'De Schommel'

Honderden mensen hadden zich om het monument ‘de Schommel’ verzameld om deze zwarte bladzijde uit de Nijmeegse geschiedenis te herdenken. Voorafgaand was er een herdenkingsbijeenkomst in de St.Stevenskerk en een stille tocht naar de plek waar ooit een Montessorischool stond die geheel verwoest werd door de bommen.

Vergeven en niet vergeten

In zijn toespraak verzocht burgemeester Hubert Bruls even stil te staan bij de overlevenden voor wie het te emotioneel was om bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Ook deed hij een oproep om te vergeven maar vooral niet te vergeten. Leerlingen uit het Montessori onderwijs hadden bootjes gemaakt om de vele naamloze slachtoffers een naam te geven en ze daarmee te eren. Na de plechtigheid was er voor de genodigden een bijeenkomst in de Lutherse kerk aan de Daalseweg.

Begraafsplaats Daalseweg

Hoewel het niet op het officiële programma stond maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik een bezoek te brengen aan de begraafplaats aan de Daalseweg waar veel van de slachtoffers begraven zijn. 


Verslaggeving: Willem Spang

Dit bericht delen:

Advertenties