NEC moet het onderspit delven tegen PSV

Van onze redactie
23 februari 2014
NEC heeft gisteravond niet voor een verrassing weten te zorgen. De ploeg van Anton Janssen ging in de eigen Goffert met 0-2 onderuit. De ploeg zocht veelvuldig de aanval maar zoals wel vaker dit seizoen wist de ploeg niet te scoren. Vanavond was er opnieuw een basisplaats voor Navarone Foor en Alireza Jahanbakhsh.

Voorafgaand aan het duel van vanavond was er een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Dat was vanavond exact zeventig jaar geleden.

Beide ploegen begonnen rommelig aan het duel in de Goffert. De bezoekers hadden meer balbezit maar wisten het eerste kwartier weinig te creëren. De eerste kans was voor Jetro Willems. De PSV'er schoot de bal na een aanval via Memphis Depay en Stijn Schaars over het doel van Kalle Johnsson.

Daarna kreeg de thuisploeg het even moeilijk. Toch wist Johnsson zijn doel met enkele puike reddingen schoon te houden. Onder meer Bryan Ruiz, Depay en Jürgen Locadia namen het doel onder vuur. Daarna kreeg N.E.C. meer grip op de wedstrijd en dwong het de bezoekers tot meer fouten. Navarone Foor was dichtbij een treffer maar zijn schot in de bovenhoek kon uiteindelijk makkelijk gepakt worden door Jeroen Zoet.

Halverwege de eerste helft leek N.E.C. opnieuw gevaarlijk te kunnen worden maar Alireza Jahanbakhsh werd neergehaald door Jeffrey Bruma. Scheidsrechter Björn Kuipers trakteerde de verdediger op zijn zevende gele kaart van het seizoen. Niet veel later werd Ryan Koolwijk op de bon geslingerd.

In de 26ste minuut draait Depay kort weg maar een schot uit de stuit gaat net over het doel van N.E.C. Diezelfde Koolwijk ontsnapte aan een tweede gele kaart toen hij Willems van achteren neerhaalde. Met nog tien minuten op de klok in de eerste helft ging het thuispubliek er nog maar eens goed voor zitten. N.E.C. had de wedstrijd meer onder controle en de thuisploeg leek zelfs recht te hebben op een penalty. Michael Higdon werd vastgehouden door Bruma maar Kuipers wilde van niks weten.

De eerste serieuze doelpoging van de tweede helft kwam van de voet van Oscar Hiljemark. Zijn afstandsschot werd gekeerd door landgenoot Johnsson. Niet veel later werd N.E.C. gevaarlijk. Samuel Stefanik omspeelde Zoet maar vanuit een moeilijke hoek wist hij het net niet te vinden. Het spel golfde daarna op-en-neer. Amper een minuut later was het Depay die op doel schoot maar zijn schot kon makkelijk gepakt worden. In de tegenstoot schoot Higdon in kansrijke positie hoog over.

Met nog ruim een uur te spelen kreeg de thuisploeg het publiek weer op de banken. Uit een corner werd de ploeg van Anton Janssen gevaarlijk. Een kopbal ging net voorbij aan de verkeerde kant van de paal. Daarna werd opnieuw Willems eenvoudig voorbij gelopen door Jahanbakhsh maar zijn voorzet werd niet binnengelopen door Higdon.

Uit de tegenstoot scoorde PSV. Na een lange solo van Santiago Arias belandde de bal bij Bryan Ruiz. De aanvaller wist met een lage schuiver doelman Johnsson in de korte hoek te passeren.  Met nog ruim een half uur te spelen kwam N.E.C. op achterstand. De ploeg weigerde zich daar bij neer te leggen en zocht net als in het eerste uur de aanval.