In actie voor straatnaam Eddie van Halen

Van onze redactie
25 februari 2014
Zeg eens Van Halen. Gedaan? Waar dacht je aan? De wereldhits Runnin'With The Devil, Jump, Why Can't This Be Love? Aan de flitsende gitaarsolo Eruption, verkozen tot de op één na beste gitaarsolo aller tijden? Wat het ook was, je dacht automatisch ook aan de gitarist van deze band. Zijn naam is Edward Lodewijk van Halen, beter bekend als Eddie van Halen. Waar je waarschijnlijk helemaal niet aan dacht is onze stad Nijmegen. En dat is jammer. Want Nijmegen is de stad waar Eddie van Halen opgroeide, in de Rozemarijnstraat om precies te zijn.

De familie van Halen emigreerde vanuit Nijmegen naar Pasadena in Californië en daar groeide Eddie op. In een muzikale omgeving, geleid door vader Jan, die professionele klarinet en saxofoon speler was. Eenmaal de gitaar ter hand genomen ging het razendsnel, er werden bandjes gevormd zoals dat gaat en Eddie is uiteindelijk met Van Halen (én broer Alex) meer dan wereldberoemd geworden. Verkocht er meer dan 90 miljoen albumsmee en omdat de band nog steeds actief is, komt er nog meer bij.

Eddie van Halen. Door talloze muzikanten en critici genoemd en geroemd als één van de meest invloedrijke muzikanten van de moderne tijd. De moderne tijd waar de stad Nijmegen zich momenteel op zoveel fronten aan overgeeft. De grootscheepse stadsvernieuwingen, de nieuwe wijken, de nevengeul, het stadseiland, noem maar op. Wat die twee met elkaar te maken hebben? Dat vertellen we nu.

Er is sprake van een opmerkelijk feit. De Gemeente Nijmegen heeft het tot op de dag van vandaag nagelaten om ‘onze’ Eddie een vernoeming in de stad te gunnen, om daarmee aan te geven trots te zijn om geboortestad te mogen zijn van dit supertalent. Een vernoeming, daar zijn uiteraard regels voor, want zo zijn we hier. Zo kom je er pas officieel in aanmerking voor wanneer je eerst 10 jaar dood bent. Maar uitzonderingen zijn mogelijk; wanneer je de “tand des tijds” kunt doorstaan bijvoorbeeld. 90 miljoen albums, mag dat genoeg zijn? 

In 2013 startte Winston Arntz, Lentenaar van geboorte en natuurlijk ook Van Halen fan, op Facebook een pagina om op bescheiden wijze wat voelsprieten uit te zetten. Voorzichtig peilen wat de mening is hierover. Inzet en doel; de Gemeente Nijmegen laten inzien dat er eigenlijk tot nu toe een hele grote kans is gemist om eer te betonen aan een ware levende legende.

Waarom werd Van Halen als band overgeslagen toen in Lent een paar ‘muziekstraten’ verschenen met namen als Policestraat, Coldplaystraat? Maar het is niet te laat, de kansen liggen in het nieuwe gebied dat tussen Nijmegen en Lent verrijst. Bij uitstek geschikt om Eddie van Halen eindelijk de eer te geven die hij meer dan verdient. Een straat, plein of brug liefst, dat is de wens.

Arntz heeft een pagina op Facebook https://www.facebook.com/NijmegeneertEdwardvanHalen
en is voornemens een website er aan te koppelen, ter verdere ondersteuning en internationale promotie. Er wordt ook aan gedacht om door middel van een heuse petitie in de regio Nijmegen de actie onder de aandacht te brengen met de leus; Nijmegen Moet Een Eddie Van Halen Straat/Plein/Brug. Arntz droomt van de dag der onthulling hiervan en wie weet, misschien komt Eddie zelf ook wel, uiteraard met zijn band.


Dit bericht delen:

Advertenties