Aansluiting stadskade en de groene dijk

Van onze redactie
25 februari 2014
Gistermiddag is symbolisch met de laatste schep zand de aansluiting tussen de stadskade en de groene dijk gemaakt. Daarmee is het eerste deel van de nieuwe waterkering aangelegd. Wel moet verdere afwerking nog plaatsvinden.

René Cruijsen (Waterschap Rivierenland), Joke Cuperus (Rijkswaterstaat) en Jan van der Meer (Gemeente Nijmegen) waren op de bouwplaats aanwezig om de symbolische handeling te verrichten. De samenwerking tussen de gemeente en de aannemers loopt soepel, iets waar men trots op is. 


Om de Waal meer ruimte te geven, wordt een nevengeul gegraven in de uiterwaarden bij Nijmegen-Lent. De nieuwe waterkering voor de verbrede rivier komt 350 meter verder landinwaarts te liggen. De waterkering bestaat uit een verharde stadskade tussen de Waalbrug en de spoorbrug die aan de westzijde aansluit op de bestaande Oosterhoutsedijk. Aan de oostzijde van de Waalbrug is een nieuwe dijk aangelegd.

Kwelscherm en betonnen wand

De nieuwe kade bestaat uit een L-vormige betonnen wand en de groene dijk is opgebouwd uit zand en klei. Er is een kwelscherm tot 20 meter diep aangelegd om extra overlast van kwelwater te voorkomen. De combinatie van het kwelscherm en de betonnen wand zorgt voor een veilige dijk om het water nu en in de toekomst te kunnen keren.

De Waal maakt bij Nijmegen-Lent een scherpe en nauwe bocht. Om de risico’s op overstromingen bij hoogwater te verkleinen krijgt de Waal meer ruimte. Hiervoor wordt een nevengeul voor de rivier gegraven met een nieuwe waterkering. In de nevengeul staat permanent water, in hoogte variërend afhankelijk van de waterstand in de Waal. Dit project is onderdeel van het landelijke programma ‘Ruimte voor de Rivier’ dat gericht is op bescherming tegen hoogwater. Waterschap Rivierenland heeft de aangelegde dijken bij Nijmegen-Lent ontworpen en gaat deze beheren.


Dit bericht delen:

Advertenties