Energieneutraal wonen in Nijmegen
Hans Kisteman
10 juli 2018
Nederland wil de komende jaren in snel tempo verduurzamen. Concreet betekent dit dat het gebruik van aardgas steeds verder wordt teruggedrongen. Doordat gas steeds duurder wordt, en stroom steeds goedkoper, wordt een energieneutrale woning steeds interessanter. Maar wat is nu een energieneutrale woning, welke aanpassingen zijn nodig, en welke lokale initiatieven in Nijmegen kunnen hierbij helpen?
Een energieneutrale woning verbruikt net zoveel energie als dat het zelf opwekt. Over een heel jaar gemeten is het energieverbruik van zo’n woning nul. Je hebt dus geen - of een heel lage - energierekening. Een energieneutrale woning realiseer je door het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, en de benodigde energie zoveel mogelijk duurzaam op te wekken.
Hoe realiseer ik een energieneutrale woning?
Het realiseren van een volledig energieneutrale woning is een complexe operatie. Met name voor bestaande woningen is het een hele uitdaging. Een woning met ‘0 op de meter’ voldoet doorgaans aan de volgende criteria:
- Uitstekende isolatie van dak, muren en vloer
- HR++ of driedubbel glas
- Een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning
- Lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming
- Een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel
- Zonnepanelen om de benodigde stroom zoveel mogelijk zelf op te wekken
Het is van belang om te beginnen met een goede isolatie, en goede ventilatie. Vervolgens zoek je een duurzaam alternatief voor de cv-ketel en plaats je zonnepanelen om je stroom zelf op te wekken.
Duurzaamheidsprojecten in Nijmegen
In Nijmegen zijn grote en kleine projecten gericht op het stimuleren van duurzame energie.
- Nijmegen is door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang is het de duurzame hoofdstad van Europa.
- De gemeentelijke organisatie wil in 2030 energieneutraal zijn en de gehele gemeente moet energieneutraal zijn in 2045.
- Inwoners van Nijmegen kunnen een duurzaamheidslening aanvragen om hun huis te verduurzamen
- Inwoners kunnen terecht bij het Energieloket Nijmegen voor gratis advies m.b.t. het verduurzamen van de woning. Ook vind je hier lokale initiatieven en de “zonatlas”.
- WindpowerNijmegen is een energiecoöperatie door en voor burgers van Nijmegen.
- Het windpark, met vier windmolens, levert sinds eind 2016 duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar
- Onder de windmolens verschijnt binnenkort Zonnepark de Grift met 17.000 zonnepanelen. Dit is genoeg voor 1.245 huishoudens. Ook dit project wordt volledig eigendom van burgers.
- Woningen en bedrijven in het Waalfrond en de Waalsprong worden via een warmtenet verwarmd met restwarmte van de afval- en energiecentrale ARN.
- Ook de nieuwe wijk Batavia in Nijmegen-West wordt aangesloten op een warmtenet.
- In het kader van de Green Deal heeft de gemeente Nijmegen de wijk Hengstdal aangewezen om van het gas af te gaan.
Dit bericht delen: