Ingrijpende opknapbeurt De Vereeniging

Van onze redactie
26 februari 2014
Nog aankomende zomer wordt gestart met de renovatie van het Nijmeegse Concertgebouw De Vereeniging. Het Rijksmonument uit 1915 aan het Keizer Karelplein is toe aan een ingrijpende opknapbeurt, zowel binnenin het gebouw als aan de buitenkant.

In de top van concertzalen van Europa

Het concertgebouw van architect Oscar Leeuw behoort door de akoestische kwaliteiten van de Grote zaal tot de top concertzalen van Europa en wordt door toonaangevende musici uit binnen- en buitenland in één adem genoemd met het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen. Concertzalen in deze stijl zijn er ook nog maar zeer weinig. Het gebouw De Vereeniging behoort tot het waardevolste cultureel erfgoed van Nijmegen. Het gebouw is in de stijl van het rationalisme ontworpen en is een 'gesamtkunstwerk' van architectuur, smeedkunst, schilder- en glazenierkunst.

In oude luister herstellen

Door de verschillende verbouwingen in de afgelopen 100 jaar zijn de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw voor een deel verloren gegaan. Om het gebouw weer in oude luister te herstellen wordt de historische gevel zichtbaar gemaakt. Binnenin het gebouw komen nieuwe klimaat- en toneelinstallaties, zodat alles voldoet aan de huidige eisen. Ook publieksruimtes zoals de foyer, de garderobe en het Grand Café worden aangepast en de verbindingen tussen de verschillende ruimtes worden verbeterd.

Masterplan 

Dit jaar worden allereerst de installaties vervangen en worden de gevel en het dak gerenoveerd. Volgend jaar wordt een deel van de publieksruimte aangepakt. Beiden zijn onderdeel van een uitgebreid en integraal Masterplan ontwikkeld door de Gemeente Nijmegen, Keizer Karel Podia en architect Job Roos. Financiële middelen voor de verdere voltooiing van de totale renovatie worden nog gezocht. Doel van het masterplan is om uiteindelijk Concertgebouw de Vereeniging in oude luister te herstellen met een moderne twist. Transparant en toegankelijk voor alle Nijmegenaren.


Dit bericht delen:

Advertenties