De Indische schrijver Reggie Baay en de Indonesische planoloog Ary Samsura nemen het woord tijdens de plechtigheid. Baay duikt de relatief recente geschiedenis van Nederlands-Indië in. Na de Japanse bezetting volgde in augustus 1945 voor de inwoners van de voormalige kolonie geen bevrijding, maar tot overmaat van ramp nóg een oorlog: de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd waarvan de gruwelijke periode van de Bersiap onderdeel uitmaakte. Aan de hand van de oorlogservaringen van zijn eigen familie schetst de schrijver deze geschiedenis vanaf de Japanse bezetting tot en met de repatriëring.
De Nijmeegse bijdrage in de herdenking komt van de aan de Radboud Universiteit verbonden planoloog Dr. Ir. Ary Samsura. Samsura vertelt hoe in zijn moederland de Japanse tijd, de daaropvolgende revolutie en tenslotte de onafhankelijkheid worden herdacht. Na de overgave van het KNIL (het koloniale leger) werd de inheemse bevolking feitelijk aan haar lot overgelaten. Vergeten wordt hoezeer de Indonesiërs leden onder het Japanse juk. Talloze Javaanse dwangarbeiders stierven aan de Birma-spoorweg. Het is de eerste keer dat een Indonesiër als spreker aan de Indiëherdenking in Nijmegen deelneemt.
Informatie
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het koor ‘Kracht van een Lied’. De herdenking is van 19.30 uur tot 21.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De raadzaal is open vanaf 19.00 uur.