Radboudumc en LUX starten nieuwe reeks debatavonden

Van onze redactie
6 september 2018
Het Radboudumc en LUX starten dit najaar met 'De nieuwe mens', een reeks debatavonden over de beloften van de biomedische wetenschap. De eerste editie op woensdag 26 september gaat over veroudering. Wetenschappers zijn hard op weg om een medicijn tegen veroudering te ontwikkelen. Vinden we ooit de sleutel naar onsterfelijkheid? Willen we wel zo lang leven? En hoe worden we gezond en gelukkig oud?

Het eerste anti-verouderingsmedicijn is dit voorjaar succesvol getest op mensen. Dankzij groeiende kennis van ziektes en ouderdom leven we steeds langer. We worden straks met gemak 130. Maar is ouderdom wel een ziekte die we moeten genezen? Niet alle wetenschappers richten zich op levensverlenging. Sommigen kijken vooral naar hoe we de jaren die we hebben, zo goed mogelijk kunnen leven. Hoe houden we ook op latere leeftijd onze levenskwaliteit hoog?

Bijpraten over wetenschap

In de eerste editie van ‘De nieuwe mens’ worden bezoekers bijgepraat over de wetenschap achter veroudering en langer leven. In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, geeft zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Marjolein Baar van het Hubrecht Instituut in Utrecht vertelt over het onderzoek naar het remmen van veroudering. En filosoof Hanne Laceulle onderzocht onze eigen perceptie van het ouder worden. 

Daarna is het tijd voor een gesprek met het publiek. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een filosofische blik op de drie sprekers waarna het tijd is voor een discussie tussen de wetenschappers en het publiek. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

De nieuwe mens

De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de reeks ‘De nieuwe mens’ verkennen Radboudumc en LUX samen met het publiek de ontwikkelingen.

• Woensdag 26 september: De nieuwe mens is onsterfelijk
Hoe oud willen of kunnen we worden en hoe blijven we al die jaren gezond?

• Woensdag 31 oktober: De nieuwe mens komt uit het lab
Hoe lang duurt het voordat we een mens kunnen bouwen?

• Woensdag 12 december: De nieuwe mens is een designer baby
Welke eigenschappen willen we de nieuwe generatie mens geven?

• Woensdag 16 januari: De nieuwe mens hackt zijn hersenen
Zorgen de neurowetenschappen voor de ultieme mindf*ck?

Kaarten voor ‘De nieuwe mens’ zijn verkrijgbaar aan de kassa van LUX en via de website van LUX. 


Dit bericht delen:

Advertenties