Vorige week zijn ze herdacht, de krakersrellen met bijbehorende barricades uit 1981. De krakersrellen met veel steun van de Nijmeegse bevolking zijn ontstaan omdat toenmalig burgemeester Hermsen besloot over te gaan tot ontruiming van de gekraakte woningen in de Piersonstraat. De huizen waren destijds gekraakt om te voorkomen dat op deze plek een parkeergarage 'Zeigelhof' gebouwd zou worden.
Sociale woningbouw moest wijken voor de auto, voor een parkeergarage die niemand wilde.
Sinds de jaren zestig werd al geprotesteerd tegen de garage door middel van bezwaarschriften en gerechtelijke procedures tot en met de Raad van State. Toen dit geen succes had besloten buurtbewoners en krakers de handen ineen te slaan. Krakers waren in die tijd goed georganiseerd en beschikten naast een E.H.B.O. ploeg over koks, bouwers voor barricades tot en met een eigen radiostation (Radio Rataplan).
Het oprichten van barricades viel echter niet in de smaak van de Nijmeegse burger. De volgende dag werden de krakers bekogeld met rotjes en eieren maar door tussenkomst van de KWJ draaide de opinie van de bevolking bij. Jongeren werden uitgenodigd om een kijkje achter de barricades te nemen en op scholen werd uitgelegd waarom de acties plaatsvonden. De jongeren en hun ouders waren daarna zo solidair met de krakers dat ze eten en drinken brachten en zelf hielpen de barricades te versterken.
Uiteindelijk werd er op 23 februari 1981 ontruimd door ruim 2000 politiemensen, 500 ME busjes, 5 pantservoertuigen en een helikopter. De panden van toen zijn gesloopt maar de parkeergarage is er nooit gekomen. In plaats daarvan staat er opnieuw sociale woningbouw. De parkeergarage 'Zeigelhof' was ontworpen om plaats te bieden aan 200 auto's. Ter vergelijking: in de pas geopende parkeergarage onder Plein 1944 passen er 400.
OPROEP
Onze redactie is op zoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen
Verslaggeving: Willem Spang