Zij doen een beroep op steden om hun rol als aanjagers van duurzame ontwikkeling te erkennen. Het klimaatvraagstuk vraagt om initiatieven van de bestuurders zelf, maar misschien nog wel belangrijk, ook van inwoners en bedrijven. Deze bottom-up beweging, ofwel the ‘Dutch Approach’, krijgt met de ondertekening bijval van de Europese Gemeenschap. Amsterdam, Barcelona, Bristol, Essen, Freiburg, Gent, Hamburg, ’s Hertogenbosch, Lahti, Lissabon, Ljubljana, Malmö, Nantes, Nijmegen, Nürnberg, Oslo, Umea en Vitoria Gasteiz ondertekenden de Call for Action vandaag.
Steden spelen een sleutelrol in klimaatactie
‘Ongeveer driekwart van de Europese bevolking woont in stedelijke gebieden, en de stedelijke bevolking zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien. Dit zijn serieuze cijfers en ze benadrukken het belang van het maken van onze steden tot gezonde plekken om te leven. In dit mondiale tijdperk van verstedelijking kunnen we milieukwesties niet alleen aan. We moeten visies, beste praktijken en kennis uitwisselen met andere steden in Europa om oplossingen te vinden. Steden moeten netwerken creëren en meer betrokken worden bij het opzetten en uitvoeren van nationaal en Europees beleid. Maar onze inzet voor duurzaamheid kan niet alleen voortkomen uit overheidsinitiatieven, juist de betrokkenheid van inwoners en andere stakeholders is een must als we onze steden duurzamer willen maken en de CO2-uitstoot willen terugbrengen tot het overeengekomen niveau van 1,5 graad Celsius.’
Met deze boodschap opende burgemeester Bruls vandaag de Mayors Conference. Nijmegen, als Europese Groene Hoofdstad, was gastheer van deze bijeenkomst waar burgemeesters en vertegenwoordigers van EU-steden (Covenant of Mayors, Eurocities, Energy Cities en ICLEI) bijeen waren om de oproep tot actie van het European Green Capital Network te ondertekenen. De steden bieden aan om anderen te helpen bij hun inspanningen om duurzaamheid een boost te geven in hun eigen stad.
Voorbereiden op de toekomst
Joanna Drake, Deputy Director-General in charge of Coordination of Resource-efficiency policies and instruments in DG Environment (ENV) was ook aanwezig op de conferentie. Ze benadrukte de belangrijke rol die steden spelen. ‘In de geest van Europa ben ik er trots op dat blijkt dat door samen te werken, wij de stedelijke omgeving echt toekomstbestendig kunnen maken.’
De eerste van een reeks workshop over toekomstbestendige steden vond plaats in Nijmegen van 20-22 november 2018 met 13 steden uit het deelnemende netwerk. De ervaringen, kennis en geleerde lessen uit het netwerk worden samengebracht en voor andere steden toegankelijk gemaakt via de website van het European Green Capital Network.
COP 24
Met deze oproep tot actie benadrukken de steden de belangrijke rol die zij spelen in de transformatie die nodig is om de klimaatverandering aan te pakken. Tijdens de wereldwijde UN conferentie over klimaatverandering # COP24 in Katowice, Polen, van 3 - 14 december 2018, zullen vertegenwoordigers van de EGCN een beroep doen op nationale regeringen en internationale instellingen om de Call for Action te erkennen.