Gemeente wil Vlaamsegas en omliggende straten aanpakken

Van onze redactie
18 december 2018
De gemeente wil de omgeving Vlaamsegas en Tweede Walstraat verbeteren. Bezoekers en bewoners hebben er overlast van straatdealers en verkeer. Daarom wordt er een gebiedsvisie opgesteld. De hoofdlijnen zijn nu bekend en worden voorgelegd aan raad en belanghebbenden in het gebied.
De Vlaamsegas en omgeving staan niet bijzonder goed bekend. In het gebied wordt gedeald en bezoekers van straatdealers en coffeeshops zorgen voor overlast voor bewoners. De panden zijn voor een groot deel in slechte staat en er zijn veel blinde muren.

Drie gebieden

Het eerste gebied waar de gemeente op inzet is de driehoek Vlaamsegas, hoek Tweede Walstraat in de richting van de Molenstraat. De gemeente ziet naast deze driehoek in twee naastgelegen deelgebieden kansen voor verbeteringen. Het tweede gebied is de Molenpoort en omgeving en het derde is de voormalige stadswinkel aan de Mariënburg, hoek Tweede Walstraat. Door deze gebieden in de gebiedsvisie aan elkaar te koppelen ontstaan er meer nieuwe kansen. Dit zouden nieuwe routes kunnen worden die de gebieden met elkaar verbinden.

Vier thema’s en eerste winst

Om alle drie gebieden te verbeteren en herontwikkelen wil de gemeente op vier fronten aan de slag: veiligheid, verkeer, vastgoed en economie. De hoofdlijnen van de verandering staan in een brief aan de raad. Door het gebied integraal te bekijken kunnen ontwikkelingen elkaar versterken. Het afgelopen jaar zijn veel gesprekken gevoerd en ideeën opgehaald met en van bewoners, winkeliers, pandeigenaren en mensen die in het gebied werken. De eerste winsten zijn al geboekt. Door cameratoezicht en extra inzet van politie en handhaving is er minder overlast van straatdealers.

De Van Welderenstraat heeft een nieuwe inrichting gekregen die het minder aantrekkelijk maakt om rondjes te rijden in het gebied en voor buurtfeestjes en marktjes wordt ook de Eilbrachtstraat regelmatig afgesloten. Schilderingen op de muren van de Vlaamsegas en de Tweede Walstraat laten het gebied er vrolijker uitzien. Met de pandeigenaren in het betreffende blok is overleg over de herontwikkeling. Belangrijk is het om nieuwe bewoners aan te trekken. Gedacht wordt aan jonge creatievelingen en de ‘young urban professionals’. Deze doelgroepen kiezen vaak voor de wat kleinere appartementen waarbij ruimte is voor voorzieningen die passen bij de doelgroep. Er is daarbij ook ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid.

Eerste hoofdlijnen

Uit alle ideeën die zijn opgehaald zijn de eerste hoofdlijnen samengesteld. Stedenbouwkundig zullen vooral nieuwe woningen en voorzieningen het gebied aantrekkelijker en leefbaarder maken, is de verwachting. Deze verandering kan als aanjager dienen voor de twee andere gebieden. Voor de langere termijn schetst de gemeente haar visie op herontwikkeling van het gebied van en rond de Molenpoortpassage en het gebied bij de oude stadswinkel. Hierbij is het een optie om de Molenpoortpassage op de lange termijn te vervangen door een stratenpatroon met winkels en woningen erboven.

Gezien de vele belangen een proces voor de lange adem. Het college van burgemeester en wethouders biedt nu aan de raad en betrokkenen de hoofdlijnen van de plannen aan en begin volgend jaar gaat de gemeente met de stad verder in gesprek. Op basis daarvan wordt de gebiedsvisie definitief opgesteld. Een gebiedsvisie dient als kader om nieuwe ontwikkelingen aan te toetsen en om deze te stimuleren.


Dit bericht delen:

Advertenties