Rondleiding door buurt
Na de Tweede Wereldoorlog waren ook in Nijmegen veel nieuwe woningen nodig. De Rooms-Katholieke Arbeiderswoningvereniging Kolping, opgericht in 1947, bouwde kleine woningen voor jonge arbeiders. Na vele jaren van verval zijn de woningen in 2018 gerenoveerd of gesloopt. Tijdens het Architectuurcafé van 8 februari lichten architect Martin-Paul Neys, projectmanager Michel Pott van Talis en bedrijfsleider Tjeerd van der Put van Hendriks Bouw en Ontwikkeling dit bijzondere project toe met een korte lezing in het buurthuis De Inloop, gevolgd door een rondleiding door de buurt.
Delftse school
De Rooms-Katholieke Arbeiderswoningvereniging Kolping, nu Talis, bouwde na de tweede wereldoorlog op een stukje goedkope grond tussen de spoorlijn en de Muntweg 254 woningen. De woningen in de Kolpingbuurt hebben kenmerken van de Delftse School: rode baksteen, brede witte kozijnen, hoge gootlijnen en pannendaken. Het was en is een gemengde buurt met een volks karakter, een echte arbeiderswijk.
In 2018 zijn in overleg met de bewoners 127 woningen gerenoveerd en 115 gesloopt. Voor de gesloopte woningen komen 99 nieuwe sociale huurwoningen terug in een mix van verschillende woningtypen. Hoogte Twee Architecten heeft de woningen en appartementen voor jong en oud en eengezinswoningen voor kleine en grote huishoudens ontworpen. Ook de openbare ruimte is verbeterd met de aanleg van zes pleintjes, nieuwe bestrating en meer groen. Het buurtcentrum De Inloop, een belangrijke voorziening in de buurt, ligt nu aan een plein waar de Kolpingstraat je als vanzelf naartoe leidt.
Informatie
Het Architectuurcafé van 8 februari in buurtcentrum De Inloop aan de Kolpingstraat 2A is geopend vanaf 15.30 en is gratis te bezoeken. Om 16.00 uur start de lezing, daarna volgt een rondleiding door de buurt. Meer informatie is te vinden op de website en de Facebookpagina van het Architectuurcentrum Nijmegen.