Inwoners van de gemeente Nijmegen kunnen hun gft-container op de eerstvolgende ophaaldag voor gft-afval weer aan de straat zetten. De ophaaldagen vinden inwoners op hun persoonlijke digitale afvalwijzer of in de Dar-app.
Tips voor gft-afvalscheiding in de winter
Om het vastvriezen zoveel mogelijk te voorkomen, kan de gft-container binnen of op een beschutte plek gezet worden en pas op de ophaaldag voor 07.30 uur naar buiten gezet worden. Bladafval heeft veel vocht. Als de gft-container leeg is, helpt een dunne krant of eierdoos onder in de container. De eierdoos neemt het vocht op en voorkomt voor een groot deel het vastvriezen. Laat het natte groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat het in de gft-container gaat. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans op bevriezing. Doe geen zout of antivriesmiddel in de gft-container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kan het gft-afval niet hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.
Ook andere containers moeilijk te legen
Door de vorst kan Dar ook andere containers, zoals papiercontainers, moeilijk legen. Dar hangt deze containers meerdere keren aan de inzamelwagen om te legen. Als het afval dan nog niet uit de container valt, zet Dar deze helaas vol terug.