Radboud krijgt 6,2 miljoen van provincie Gelderland

Van onze redactie
6 maart 2014
Met steun van de provincie Gelderland van 6,2 miljoen investeren Radboudumc en de Radboud Universiteit 12,4 miljoen in de aanschaf van geavanceerde onderzoeksinstrumenten voor de medische en natuurwetenschappen. Het gaat om hoogwaardige apparatuur waar ook het regionale bedrijfsleven gebruik van kan maken. De provincie Gelderland neemt de helft van het bedrag voor haar rekening.

Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit: ‘De provincie geeft hiermee het regionale bedrijfsleven toegang tot hoogwaardige apparatuur en de bij ons aanwezige kennis. Tevens is het een belangrijke impuls voor enkele van onze toponderzoeksgebieden.’

Radboud  Research Facilities

Onder de naam Radboud Research Facilities worden instrumenten aangeschaft voor onder andere medicijnontwikkeling, nieuwe diagnostiek, onderzoek naar operatietechnieken, hersenonderzoek, gedrags- en bewegingsonderzoek, genetica, digitale veiligheid in de zorg en klimaatonderzoek.
Een voorbeeld is de aanschaf van een massaspectrometer en een faciliteit voor Next Generation Sequencing. Hiermee kunnen onderzoekers gedetailleerd bestuderen hoe een kleine hoeveelheid cellen reageert op een medicijn. Zo is de succeskans van medicijnen vast te stellen, zodat vooraf te meten is of het zinvol is om een bepaald medicijn voor te schrijven. Het Nijmeegse farmaceutische bedrijf Synthon gaat van deze apparatuur gebruik maken.

Interessant voor starters en jonge bedrijven

Voor startende en jonge bedrijven in bijvoorbeeld gezondheidszorg, chemie en levenswetenschappen is beschikbaarheid van hoogwaardige apparatuur cruciaal voor de productontwikkeling. Deze bedrijven kunnen de noodzakelijke investeringen hiervoor vaak niet zelf opbrengen. Dankzij Radboud Research Facilities kunnen zij toegang krijgen tot deze apparatuur.

Investering provincie Gelderland

De bijdrage van de provincie voor Radboud Research Facilities maakt deel uit van het programma ‘Robuuste Investeringsimpuls’ van de Provincie Gelderland. Met dit programma investeert de provincie in totaal 250 miljoen euro in de economie van Gelderland met de bedoeling innovatie te bevorderen en werkgelegenheid te creëren.


Dit bericht delen:

Advertenties