Het Plastival is onderdeel van de Plastic Monster Ship Tour van Greenpeace. De organisatie wil levensmiddelenproducenten op hun verantwoordelijkheid wijzen voor het plastic dat zij produceren. Meike Rijksen, campagneleider Greenpeace Nederland: ‘Het probleem van plasticvervuiling moet bij de bron worden aangepakt. Dat betekent dat grote levensmiddelenfabrikanten als Nestlé en Unilever snel met reductiedoelstellingen op wegwerpplastic verpakkingen moeten komen en op grote schaal moeten investeren in hergebruik. Na een eerste stop bij Unilever varen we nu door naar de volgende grote plasticvervuiler: Nestlé in Zwitserland. Zo maken we duidelijk dat een duurzame oplossing nodig is. Zolang Nestlé meer wegwerpplastic produceert dan te verwerken is, blijft het plastic monster groeien.’
Anderhalve week
De bekendmaking van de eindbestemming van de Plastic Monster Ship Tour van Greenpeace werd door de bezoekers van het Plastival bijgewoond. Met een grote banner tussen de twee masten van Greenpeace-schip ‘De Beluga II’ werd de tweede producent, Nestlé, onthuld. Het schip vaart morgen verder de Rijn op richting Nestlé in Zwitserland en komt daar naar verwachting aan over dik anderhalve week. Aan boord van het schip is het reusachtige monster van wegwerpplastic. Het monster is meer dan 20 meter lang en 6 meter hoog.
Extreem vervuilende sachets
Net als het eerste plastic monster, dat donderdag door Greenpeace naar Unilever werd gebracht, bestaat ook het tweede plastic monster voor een groot deel uit door Greenpeace verzameld wegwerpplastic. Daar zit veel plastic bij afkomstig van producten die door Nestlé zijn gemaakt. De klauwen van het plastic monster zijn gemaakt van plastic dat gevonden is tijdens een opruimactie in de Great Pacific Garbage Patch; een beruchte plek in de oceaan waar plastic zich verzameld. De kop bestaat uit honderden kleine extreem vervuilende sachets, zakjes voor shampoo of tandpasta, gevonden in de Filipijnen.