Vrijheidscolleges door Sinan Can en Natascha van Weezel

Van onze redactie
9 april 2019
In de aanloop naar 5 mei vinden dit jaar voor het eerst twee Vrijheidscolleges plaats in Nijmegen. Op maandag 15 april geeft documentairemaker Charles Groenhuijsen zijn visie op vrijheid in Theaterzaal C van de Radboud Universiteit. Journalist Sinan Can spreekt op zondag 5 mei zijn Vrijheidscollege uit in Bibliotheek De Mariënburg.

In de maand voor Bevrijdingsdag trekken bekende sprekers als Ronald Giphart, Dieuwertje Blok, Charles Groenhuijsen en Özcan Akyol door het land om hun visie te geven op vrijheid. In elf provincies geven zij 43 Vrijheidscolleges in scholen, bibliotheken en theaters. De sprekers laten zich inspireren door de vier vrijheden die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

Er is een verandering in het programma: Documentairemaker Natascha van Weezel is wegens familieomstandigheden verhinderd en wordt vervangen door journalist en schrijver Charles Groenhuijsen. Het Vrijheidscollege van Groenhuijsen gaat over de rol van de journalist om mensen niet onnodig angst aan te praten. Hij pleit voor het vertellen van een eerlijk verhaal over wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat.

Charles Groenhuijsen (1954) werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en presentator voor NOVA. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. Er zijn minder gewapende conflicten, er is minder honger en steeds meer mensen krijgen toegang tot onderwijs en informatie. Journalisten hebben de verantwoordelijkheid om mensen dit optimistische verhaal te vertellen. Groenhuijsen licht toe welke rol media zouden kunnen nemen om bij te dragen aan een wereld waarin angst minder overheerst.

Sinan Can

Onderzoeksjournalist Sinan Can (1977) groeide op in de Nijmeegse wijk Bottendaal en maakte diverse documentaires over het Midden-Oosten. In 2016 ontving Can de ereprijs ‘Journalist voor de Vrede’. Dit jaar was hij te zien als kandidaat in het televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’ In zijn Vrijheidscollege op zondag 5 mei om 15.00 uur in Bibliotheek De Mariënburg vertelt hij over de achtergrond en geschiedenis van dictaturen in het Midden-Oosten. Hij legt uit wat het voor een bevolking betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt.

Reserveren niet nodig

De Vrijheidscolleges in Nijmegen zijn vrij toegankelijk. Het advies is wel om tijdig aanwezig te zijn, want de zaal stroomt naar verwachting snel vol. De organisatie van de Nijmeegse Vrijheidscolleges is in handen van de Bibliotheek Gelderland Zuid, Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Gemeente Nijmegen, Comité 4 en 5 mei Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Kijk voor meer informatie op de website van Vrijheidscolleges.


Dit bericht delen:

Advertenties