Gelderse filmserie slaat brug tussen vrijheidsbeleving 'toen en nu'

Van onze redactie
27 april 2019
Tot twee keer toe geëvacueerd uit Rhenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbannen uit Chili in 1976 en nu woonachtig in Nijmegen, recentelijk geland in Wageningen na een vlucht uit de oorlog in Syrië. In Gelderland zijn veel mensen die een vlucht meegemaakt hebben. De nieuwe serie filmportretten 'Blik op Vrijheid' legt deze verhalen vast. Op 3 mei vertoont het 4 en 5 mei comité in samenwerking met filmtheater LUX en stichting Zora 'Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu'. Dit zijn zes korte filmportretten van mensen die persoonlijk geconfronteerd werden met geweld en onvrijheid.

In zes indrukwekkende filmportretten vertellen mensen in ‘Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu’ over hun ervaringen met onvrijheid, de vlucht en de aankomst in Nederland. De serie beslaat acht decennia, alle verhalen hebben een verbinding met Gelderland, waarvan twee met Nijmegen.

‘Deze verhalen slaan een brug tussen de vluchtelingen die nu vrijheid en veiligheid zoeken en het gebrek aan vrijheid in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog’, lichten de makers Pauline van Tuyll en Merlijn van Schayk het bijzondere project toe. ‘De filmportretten geven de kijker inzicht in het beklemmende gevoel van het gebrek aan vrijheid, maar ook in de trots, kracht en veerkracht van de geportretteerden.’

Verwelkomd door een orkest

De serie laat duidelijk zien hoe de manier waarop Nederland vluchtelingen ontving, in de afgelopen 80 jaar is veranderd. Otto Szauer vertelt hoe de trein met Hongaren van 1956 waarin hij zat, aan de Nederlandse grens werd verwelkomd door een orkest. Twintig jaar later zette het Nijmeegse solidariteitscomité zich er voor in om Benito Sánchez uit de Chileense gevangenis te krijgen en naar Nederland te halen. Maar Ziba Nillian, die begin jaren 90 uit Iran vluchtte, maakte de eerste asielzoekerscentra mee en herinnert zich de onzekerheid. De 18-jarige Sham Hassan is in 2016 met haar familie in Nijmegen herenigd en ervaart de inburgering van de huidige tijd. En toch delen de geportretteerden ook veel met elkaar.

Informatie

‘Blik op vrijheid’ is georganiseerd door het 4 en 5 mei comité Nijmegen in samenwerking met filmhuis Lux en Stichting Zora. Op 3 mei start de vertoning om 15.00 uur in Filmhuis Lux, zaal 6. Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage voor Stichting Zora is mogelijk. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Zora.

Na afloop van de filmvoorstelling is er de mogelijkheid in gesprek te gaan met de in Nijmegen woonachtige Benito Sanchez, Abdel Tarakji En Sham Hassan. Ook de filmmakers zullen bij de vertoning aanwezig zijn. Benito Sanchez zal in de pauze een muzikale bijdrage leveren aan het programma. De bijbehorende foto-expositie is deze dag ook in het LUX te zien.


Dit bericht delen:

Advertenties