Van jongs af aan bekommert de 21- jarige Olga zich om het onrecht in de wereld. Zij is het meisje dat op de basisschool opkomt voor kinderen die gepest worden. ‘Ik kan heel slecht tegen onrecht. Op het moment dat ik merk dat iets of iemand mensen onrechtvaardig behandelt dan staat me dat zo ontzettend tegen’, aldus Olga.
Kindsoldaten
Als 14-jarige wil ze ’s nachts met de trein naar Amsterdam om actie te voeren. ‘Cover the night’ is een wereldwijde actie tegen guerrillaleider Joseph Kony, die veel kindsoldaten had. ‘Mam, ik ga actie voeren in Amsterdam want al die arme kinderen in Afrika worden door hem gehersenspoeld en zijn nu mensen aan het vermoorden, dat kan niet’, zegt de strijdvaardige Olga tegen haar moeder. Maar haar moeder ziet het natuurlijk niet zitten dat haar tienerdochter in haar eentje ’s nachts naar Amsterdam gaat. Olga laat zich echter niet kennen en zet de Facebookpagina Cover the night Arnhem op. Zo organiseert ze de actie in Arnhem, waar ze destijds vlakbij woont.
De afgelopen twee jaar zet ze zich in voor vluchtelingen. Samen met haar moeder organiseert ze activiteiten om verbondenheid te creëren. Toen dat werk klaar was, viel ze in een gat en gaat ze googelen op vrijwilligerswerk. Zo kwam ze bij ONE uit.
ONE is een internationale campagne- en lobbyorganisatie, met meer dan 9.5 miljoen leden, die zich richt op problematiek die over de hele wereld speelt. De drie belangrijkste pijlers zijn gendergelijkheid, armoede en voorkombare ziektes. Dat zijn ziektes zoals malaria en aids, waar wel medicatie voor is, maar die mensen uit ontwikkelingslanden niet kunnen krijgen. Het jeugdambassadeurprogramma gaat dit jaar voor de zesde keer van start in Nederland. Rond de dertig Nederlandse jeugdambassadeurs tussen de 16 en 35 jaar voeren de strijd om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. De jeugdambassadeurs roepen wereldleiders en politici op om actie te ondernemen tegen extreme armoede en zich in te zetten voor een eerlijke wereld en een betere toekomst.
Gendergelijkheid
Na een motivatiebrief en een telefonisch interview met mensen in Londen, waar het hoofdkantoor zit, krijgt Olga een uitnodiging voor een leerzaam weekend met campagnetrainingen, social mediatrainingen en weerbaarheidstrainingen. Sinds begin maart mag ze zichzelf jeugdambassadeur noemen. Als jeugdambassadeur heeft ze ontmoetingen met politici, media en burgers en voert ze campagne op straat. Op dit moment lopen er meerdere campagnes. Haar persoonlijke voorkeur gaat uit naar de poverty is sexism-campagne die gaat over gendergelijkheid en armoede. ‘Wanneer vrouwen minder toegang hebben tot onderwijs en minder toegang tot geld, kan je zoiets als armoede nooit verhelpen. Ik geloof dat er één miljard vrouwen zijn in de wereld die geen toegang hebben tot een bankrekening. Je kan de armoede wel willen aanpakken, maar ik geloof zelf heel erg dat je dan meer bij de bron moet beginnen, zolang er nog genderongelijkheid is kunnen we de armoede niet verhelpen’, vertelt Olga.
Gelijkheid, tolerantie en je stem laten horen komt in elk facet van haar leven terug. Ze studeert Humanistiek op de Universiteit Utrecht. Een studie die over humanisering en zingeving gaat. Daarnaast werkt ze bij Buur in Brakkenstein. Een eetcafé dat zo veel mogelijk met biologische producten afkomstig van lokale leveranciers werkt. Buur is ook een ontmoetingsplek; ze organiseren sociale activiteiten en het biedt een werkplek voor re-integratietrajecten. Een concept dat helemaal past bij Olga. ‘Een bedrijf dat goed is voor de maatschappij en het milieu.’
Tolerantie
Olga is een goedgebekte jongedame, met het hart op de juiste plek, die weet waar ze voor staat. Met campagne voeren op straat krijgt ze wel eens minder leuke reacties van mensen die helemaal niet vinden dat mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. ‘Meestal ga ik dan een paar vragen stellen, omdat ik eerst wil weten of we het over hetzelfde hebben en laat dan even zien hoe ik het zie. Ik ben er niet om die mensen over te halen. Ik wil ze wel een bepaald bewustzijn en bepaald inzicht meegeven, alleen ik vind het zonde van mijn energie om die mensen heel erg over te willen halen. Sommige mensen hebben zo’n vastgeroeste mening en dat is dan zo moeilijk, dat ik ze liever een stukje inzicht mee zou willen geven,’ vertelt Olga. ‘Ik vind tolerantie een hele belangrijke waarde, dat houdt ook in dat je tolerant bent naar tegengestelde meningen. Dat is soms heel moeilijk als dat in alles indruist tegen je gevoel. Als iemand tegen mij zegt dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn, dan zegt elke vezel in mijn lijf dat, dat niet zo is.’
Iedereen kan een steentje bijdragen aan de thema’s van ONE. Op de website staan verschillende petities. De waarde van een petitie is heel belangrijk. ‘Je bent de stem van de mensen die geen stem hebben’, verwoordt Olga het mooi.