Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
9 maart 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het de Bloemerstraat.  

De oude foto, verkregen uit een privécollectie, toont de Bloemerstraat in 1955. De gevolgen van de 2e Wereldoorlog zijn nog duidelijk te zien, Nijmegen zat midden in de wederopbouw. Links op de foto is een tram te zien van de Gemeentetram Nijmegen (GTN) die een verbinding onderhield naar Hees. De bovenleiding op de Bloemerstraat deed dienst als stroomleverancier voor de trolleybus.

Trolleybussen hebben tussen 1911 en 1968 in Nijmegen gereden. Vanwege vernieling en slijtage heeft het gemeentebestuur in 1950 besloten de tramlijnen te vervangen door de trolleybus, waarvan in 1951 veertien stuks werden besteld. In 1964 werden de trolleys grijsbruin/donkerbruin geschilderd met als achterliggende gedachte dat vuil minder opvalt op deze kleuren. De tl verlichting was regelrecht op de bovenleiding aangesloten en viel dus uit op trajecten waar de stroomvoorziening ontbrak. 

Een onderzoeksrapport van de Duitse verkeersdeskundige Lehner gaf de nekslag voor deze vorm van openbaar vervoer en daardoor reed de laatste trolleybus op 8 april 1968 door de Bloemerstraat.
Dat de Bloemerstraat tot op heden een belangrijke straat voor het openbaar vervoer is blijkt wel uit het feit dat in de spits 50 bussen per uur door de straat rijden.



OPROEP
 
Onze redactie is op zoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl  Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing.


Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties